Yoga tijdens de zwangerschap 

Zwangerschap en yoga zijn een goede combinatie. Je houdt je lichaam flexibel en sterk en het helpt je ontspannen tijdens deze bewogen fase. Wel is het belangrijk de yogapractice aan te passen. Hiervoor geef ik je tips.

Kun je yoga tijdens de zwangerschap blijven doen?

Deze vraag beantwoorden we met een volmondige: Ja! Yoga is de perfecte manier om je lichaam en geest gezond te houden tijdens de zwangerschap. Het draagt bij aan het verminderen van stress, angst en pijn. Ook kan het je helpen een betere houding te ontwikkelen. Wel is het belangrijk de oefeningen aan te passen. Luister naar je lichaam en forceer niks. 

Wat wel en wat niet?

Tijdens de zwangerschap is je lichaam volop in ontwikkeling. Daarom is het belangrijk de yoga practice aan te passen aan je behoefte op dat moment:

  • Doe enkel oefeningen die geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Oefeningen met snelle bewegingen of inversies kun je beter uitsluiten.
  • Blijf naar je lichaam luisteren. Voelt het niet goed? Stop dan meteen.
  • Drink voldoende water tijdens de oefeningen.
  • Onzeker of yoga geschikt is? Overleg dit dan eerst met de huisarts.
Yoga tijdens de zwangerschap | zwangerschapsyoga
Photo by Pavel Danilyuk on Pexels.com

Zwangerschapsyoga

Natuurlijk zijn er ook specifieke oefeningen ontwikkeld die geschikt zijn tijden de zwangerschap. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • De krijgershouding
  • De vlinder
  • De savasana

Ook bij de zwangerschapsoefeningen blijft het belangrijk te luister naar je lichaam en te doen wat goed voelt.

De geschikte yogamat tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk een yogamat te gebruiken die comfortabel en veilig is in het gebruik. Let erop dat de yogamat antislip is. Je wilt niet het risico lopen om uit te glijden tijdens de oefeningen. Daarnaast is de demping belangrijk. Kies daarom voor een yogamat van 5mm dik. Deze biedt extra ondersteuning aan de knieën en heupen. 

Voor een mat van goede kwaliteit raden we je aan een kijkje te nemen op de website van Yogamat-online.nl. Binnen het assortiment vind je verschillende yogamatten van kwalitatieve merken als Manduka, Ecoyogi en KURMA. Hier vind je gegarandeerd een goede mat die je ondersteunt bij yoga tijdens de zwangerschap. 

One thought on “Yoga tijdens de zwangerschap 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.