Zoektocht naar de juiste wijze van zwemles

Sinds twee jaar gaat Vinz twee keer per week naar de zwemles. Als ouders vinden wij dit de hoogste prioriteit hebben. Niks is zo fijn als dat je kind zichzelf kan redden in het water, vooral wanneer je kind zoals onze Vinz doof is en zichzelf dus lastiger verstaanbaar kan maken. Het is best wel een zoektocht geweest om de juiste zwemles vorm te vinden. Lees mee waar wij zoal tegenaan liepen.

Verschillende soorten zwemdiploma’s

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soort zwemdiploma’s. Wij vinden daarvan het Nederlands zwemdiploma verreweg het beste. Het is gericht op de techniek, uithoudingsvermogen, zelfredzaamheid in het water. Voor iedereen is dit persoonlijk. Voordat je je kind op zwemles gaat doen, informeer vooral naar wat voor diploma ze gaan halen.

Geschikte zwemschool met de juiste zwemles

Omdat Vinz doof is, wilde we wel een zwemschool die daarvoor open stond. Natuurlijk ga je eerst zo dichtbij mogelijk proberen. Onze eis was, open staan voor het doof zijn maar ook zwemles voor het Nederlands zwemdiploma. Het zwembad bij ons in het dorp gebeld, situatie uitgelegd, en de reactie was “dit moeten we eerst even overleggen”. Dan ben ik er al klaar mee. Ik wil als moeder meteen een volmondige ja horen. Ja hij is welkom. De volgende, een zwemschool een dorp verder. Daar waar ik ook samen met Vinz ging babyzwemmen destijds. Aan de telefoon de reactie die ik wilde. Ja hoor, en er werd meteen een afspraak gemaakt voor de informatie avond en inschrijven.

Het beloop van de zwemlessen

Vinz startte met veel plezier. De twee zwemjuffen hebben voor Vinz een gebarencursus gevolgd. Dat zegt zoveel! Vinz startte gewoon in een groep, met een aqua ci op. Dit is een waterdichte spoel op zijn hoofdje en een zakje over de processor. Nadeel, het neemt zoveel volume weg. Het zit irritant want het valt elke keer af. Hij hoort er amper iets mee. Dit bleek niet de manier voor Vinz. Hij stagneerde. Toen hebben we een tolk ingezet, bij de groepsles. Ook dit was het niet.

De tolk en de uitleg van de juf, plus wat de andere kinderen deden. Dat liep niet synchroon en zou ook nooit synchroon kunnen lopen. Het verwarde hem, het haalde de focus weg. Hij zag de andere kinderen het een doen, de tolk gebaarde, maar Vinz wilde ook doen wat de andere kinderen deden. Wat logisch is! Vijf maanden geleden zijn we overgestapt op 1 op 1 les met een gebarentolk erbij. Wat een verschil! Dit had Vinz nodig, dit is dé manier voor hem.

Diplomazwemmen

Afgelopen Zaterdag was het zover. Vinz mocht diplomazwemmen! Hiervoor moesten we naar een andere locatie omdat het zwembad van de zwemschool niet voldoet aan de eisen om te mogen diploma zwemmen. Op naar een groter, 25meter, zwembad. Wat was Vinz ineens weer klein in dat grote zwembad. Het ging zo ontzettend goed. Met vlag en wimpel haalde hij zijn A diploma binnen. We zijn zo trots, want hij heeft er zo hard voor gewerkt.

Liefs Nancy

One thought on “Zoektocht naar de juiste wijze van zwemles

  • Daisy Dingen says:

    Wat ontzettend fijn dat jullie uiteindelijk toch iets hebben gevonden wat zo goed heeft gewerkt…En wat supergoed dat hij is geslaagd! Gefeliciteerd toppers!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.