Bijna 29 en geen rijbewijs, Auto theorie te moeilijk? Of hoe zit dat?

Het voelt als een mega epic fail en ik schaam me er echt diep voor: ik word in augustus 29 en ik heb nog steeds geen rijbewijs in mijn bezit. Ik ben verdikkie moeder en doe alles lopend of op die ellendige fiets. Totaal niet praktisch en het belemmerd in me in zoveel zaken. Waarom heb ik (nog steeds) geen rijbewijs? Was de auto theorie leren misschien te moeilijk? Of heeft het een andere oorzaak?

In samenwerking geschreven

Auto theorie halen : in één keer geslaagd

We gaan even terug in de tijd, op precies te zijn 10 jaar geleden. Ik was 18, bijna 19. Broekie hè?! Mijn auto theorie oefenen ging ontzettend goed en ik haalde mijn auto theorie examen nog op de oude manier in één keer. Trots dat ik was jongens! Natuurlijk begon ik daarna meteen met auto rijlessen. Ik kocht heel optimistisch een pakket en startte met mijn avontuur.

Rij examen doen in de week dat je auto theorie afloopt : under pressure

Helaas Was ik niet zo gezegend met mijn rij instructeur. Afspraken werden niet nagekomen en met regelmaat werden rijlessen afgezegd. Met behoorlijk wat moeite wist ik van instructeur te wisselen, echter waren we nu wel dik drie kwart jaar verder. Het auto theorie examen was (toen) maar een jaar geldig en het werd me behoorlijk heet onder de billen. Eindelijk was het zover dat ik mijn rij examen mocht doen, echter verliep mijn theorie ook in dezelfde week. Dat voelde voor mij als extra druk, ik was al enorm nerveus, maar nu spande het er helemaal om.

IK MOEST SLAGEN. Nou zoals je begrijpt ben ik dus niet geslaagd. Ik was zo ontzettend angstig en hoewel het rijden op zich best goed ging, overwon de angst en dat zag mijn examinator. Voor zijn gevoel was ik nog niet klaar om zelfstandig de weg op te gaan.. Weg 2000 euro… Janken. Echt keihard janken.

Omdat ik in diezelfde periode mijn eigen woning kreeg ben ik eerst gestopt, want al mijn geld ging nu in mij nieuwe huisje zitten. Ik bleef desondanks wel mijn auto theorie oefenen. Helemaal omdat de nieuwe regels toen in waren gegaan met die inzichtsvragen.

Poging 2: te vroege bevalling gooit roet in het eten

Toen ik opnieuw weer wilde beginnen met lessen kwam er wéér iets tussen. Ik ontmoette mijn man en we namen de beslissing om te verhuizen naar het Oosten van het land vanwege zijn werk bij Defensie destijds. Bye money. Again.

Eenmaal gesetteld hier, werd ik zwanger van Leia en wilde ik toch echt wel voor de bevalling mijn rijbewijs hebben : met een klein kindje in de winter of door regenbuien fietsen zag ik gewoon echt NIET zitten. Ik oefende ontzettend vaak mijn auto theorie maar slaagde er niet in om hem te halen. De inzichtsvragen gingen ontzettend goed, ik zakte tot twee keer toe op het andere gedeelte. Met maar 1 of 2 te veel foutjes. Dan baal je! Ik bleef maar doorgaan tot Leia koos ervoor koos om te vroeg te komen en zo viel ook dat plan in duigen.

Inmiddels zijn we al weer 3,5 jaar verder en was het een veelbewogen tijd. Ik wil nog steeds heel erg graag mijn rijbewijs halen en schaam me soms diep dat ik hem nog steeds niet heb. Waarom ik op dit moment nog steeds niet ben begonnen? Ik heb nog steeds andere prioriteiten voorop staan. Zo willen we echt heel erg graag terug naar het Noorden. Terug naar onze roots, naar onze familie en vrienden. Niet alleen omdat wij daar gelukkiger van worden, maar ook voor Leia. Hoe fijn is het om haar familie lekker dichtbij te hebben?!

Wanneer ga je weer beginnen met je auto theorie?

Wel ben ik regelmatig nog bezig met gratis theorie examen oefenen. Zo blijf ik toch een beetje bij met de huidige verkeersregels en wordt het auto theorie examen wellicht niet te moeilijk voor me. Ik hoop toch wel voor mijn 30ste dat papiertje eens te halen, al heb ik dan nog maar kort de tijd… Ik merk alleen dat het mezelf zo heel erg beperkt.

Ik doe alles met het openbaar vervoer. Op zich geen probleem, tot ik Leia mee moet nemen of we een weekend weg gaan als gezin bijvoorbeeld. We kunnen nooit meer spontaan even de auto pakken om naar opa en oma te gaan of een pretpark Alles moet gepland worden en eerlijk: het openbaar vervoer is rete duur dus doe je ook niet te vaak. Daarnaast moeten we naar bijvoorbeeld mijn ouders, dik 2,5 tot 3 uur reizen, daar zit je met een kleintje niet echt op te wachten.

Hoe vaak heb jij over je auto theorie gedaan? En het rij examen? Of heb je ook geen rijbewijs? Ik schaam me er best wel voor en vraag me af of meer moeders hiermee te maken hebben?

Liefs Cassandra

3 thoughts on “Bijna 29 en geen rijbewijs, Auto theorie te moeilijk? Of hoe zit dat?

 • ik ben nu 30 ( 4 april) en ben in februari ook eindelijk begonnen met mijn rijbewijs. omdat ik me dus net als jij ook schaamde hem nog steeds niet te hebben en ik als moeder van 3 ook alles lopend of met openbaar vervoer moet doen. dat betekend ook met 3 kinderen naar school lopen door de stromende regen. kak gewoon! theorie heb ik in 2 keer gehaald en praktijk moet ik straks voor de 2e keer ook doen. ik had pech met de examinator helaas.
  maar he, no shame! je hebt je prioriteiten en dat is prima toch! dat roze papiertje komt echt wel ;) of ke nou 19 bent, 29 of 39. en als je hem dan eindelijk hebt, kun je hopelijk lachen om deze blog! x

 • Ik herken mijzelf hier enorm in!
  Ik heb nu ongeveer 3 maanden mijn rijbewijs en ook ik ben 30!

  Ik heb maar liefst 4x over mijn theorie gedaan!
  Na 2 mislukte pogingen was ik het zat en heb ik een cursus gedaan (rete duur) bij oosterpoort, vanaf 8 uur smorgens theorie leren en dan aan de eind van de middag met zijn allen naar het CBR voor het theorie examen…wat een blunder weer gezakt!! Ik leerde me suf maar kom op ik ben 30 dus dat “leren” zit me niet echt meer in het systeem. Ik had mijzelf voorgenomen nog 1x het theorie boek te lezen en hem dan voorgoed te sluiten. En weer naar het CBR tot mijn verbazing waren de regeltjes veranderd je hebt nu gewoon 30 min voor het hele examen ipv 1 min (ongv) per vraag. Alleen de gevaarherkenning ging op tijd. Maar omdat je gewoon 30 min de tijd hebt zit je er vee relaxter je kan de vragen waar je over twijfelt gewoon markeren en er later weer op terug komen. Zo kon ik ook goed zien hoeveel ik ongeveer fout zou hebben. En ik was gewoon geslaagd!! Pff wat een last van mijn schouders!!

  Ik heb ook enorm lang rijles gehad niet omdat ik bang was maar je bent als moeder toch een stuk voorzichtiger achter het stuur. En daar lag mijn zwakte…ik was niet besluitvaardig genoeg.
  Na anderhalf jaar lessen heb ik mijn rijbewijs in de 3e poging gehaald. Ik ben wel echt van mening dat je ook geluk moet hebben wie je examinator is.

  Maar nu Ohh wat ben ik blij dat ik mijn rijbewijs gehaald heb…het koste heel wat moeite, geduld, teleurstellingen, transen en geld maar het was het allemaal waard!!

  Ik wens jiu heel vee succes!!
  En je kunt het!!

  Liefs Fannie.

 • Rijexamen. Ik krijg er nog steeds klamme handen van. De theorie zat er door middel van een cursus goed in, maar tijdens het afrijden kreeg ik opeens faalangst. Mijn lieve opa betaalde alles en hierdoor kon ik gewoon doorgaan. Weer lessen nemen en weer examen doen. 3x ben ik gezakt. Terecht! Tijdens het afrijden deed ik opeens hele rare dingen. De laatste keer afrijden vertelde ik niemand en ook reed mijn rijinstructeur niet mee. Alles om de spanning laag te houden. Daarbij had ik een hele lieve vrouw als examinator. En jawel, ik was geslaagd. Gelijk mijn lieve, onderhand arme opa gebeld. Ik had mijn roze papiertje (ja, echt het papiertje ☺️). Dankzij mijn opa ben ik door gegaan, maar anders was ik echt tussendoor gestopt. Afrijden is echt vreselijk.
  Ik hoop dat je binnenkort eindelijk het roze pasje in handen hebt en nog geld over hebt voor een mooie racebak. Ik zal voor je duimen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.