4 Gifts rule | 4 cadeaus regel voor Sinterklaas en Kerst | Ambitious Advent

Met een dame die doorgaans het hele jaar door wordt verwend met leuke dingen dankzij mijn werk is het soms lastig om een balans te vinden met de feestdagen. Wij hanteren daarom de 4 cadeaus regel. Mocht je die nog niet kennen, ik had het er vorig jaar al over in mijn artikel over besparen op Sinterklaas inkopen, maar voor het Ambitious Advent wil ik er nog even wat dieper op ingaan.

Wat houdt de 4 cadeaus regel in?

De 4 cadeaus regel is eigenlijk heel erg simpel en komt uit de VS. Met name met Sinterklaas en kerst is dit een ideale vuistregel om te hanteren. Je geeft namelijk 4 cadeaus:

Something they want – iets wat ze graag willen hebben

Something to wear – iets wat ze kunnen dragen

Something they need – iets wat ze nodig hebben

Something to read – iets om te lezen

Door deze regel te hanteren heb je meteen een handige leidraad bij het kopen van cadeautjes en val je minder snel ten prooi aan impuls inkopen. Ik ben daar persoonlijk best wel gevoelig voor namelijk. Met deze 4 cadeaus regel bescherm ik mijn budget en bankrekening maar daarnaast voorkom ik ook een overprikkeld meisje. Die dame van mij is namelijk hooggevoelig en snel overprikkeld. Ze moet niet te veel krijgen want anders raakt ze helemaal in de war, weet ze niet meer waar ze mee moet spelen en dat is natuurlijk enorm sneu.

4 gift rule 4 cadeaus regel

De 4 cadeaus regel in de praktijk

Vooral voor mensen met een budget is het ideaal om de 4 cadeaus regel te hanteren. Mocht je nog een toffe shop zoeken om je cadeaus te halen: Olliewood.nl heeft naast een geweldig kleding aanbod ook enorm leuk speelgoed te koop voor hele kleintjes, maar ook oudere kinderen. Variërend van kinderkamer accessoires tot leuke puzzels, boekjes en ook lieve knuffels. Denk bijvoorbeeld aan de allerliefste Sophie de Giraf of nachtlampjes van Petite Monkey.  Ik zal in elk geval de verschillende categorieën van de 4 gift rule nog even met jullie bespreken:

4 gift rule 4 cadeaus regel

Iets wat ze graag willen hebben

Dit is niet zo’n moeilijke. Geef kleine kinderen het grote Intertoys cadeauboek en binnen no-time hoor je “Ik wil die, Ik wil deze, Ik wil die ook!” gillen. De keuze is vaak reuze en je hebt in elk geval een goed idee over wat je kinderen echt leuk vinden om te krijgen.

Tip van Sint: My Little Pony Kasteel of Disney Princess Poppen

Iets wat ze kunnen dragen

Kleding doet het vooral bij kleine kids gewoon goed. Kies bijvoorbeeld een leuke pyjama, sokken, ondergoed, winter accessoires zoals wanten of een muts. Allemaal simpele cadeautjes waar ze ook echt iets aan hebben. Bij oudere kinderen valt dit meestal niet zo in de smaak, maar ze krijgen natuurlijk ook een cadeau uit de categorie ‘iets wat ze graag willen hebben’, hoppa compensatie.

Tip van Sint: Laat je inspireren met deze leuke outfit met een vleugje girlpower van Leia of deze toffe Kerst outfit van Loff van vorig jaar.

4 gift rule 4 cadeaus regel

Iets wat ze nodig hebben

Kinderen hebben altijd wel iets nodig. Iets wat nuttig en functioneel is. Denk aan een nieuwe schooltas, een nieuwe fiets, een toetsenbord, een lunchbox of gewoon kleurpotloden. Deze categorie is eindeloos in te vullen en daarom een hele leuke en nuttige combinatie voor het vinden van een cadeau

Wil je echt op de kleintjes letten dan kun je categorie 2 en 3 met elkaar verbinden. Dan houd je 3 cadeautjes over.

Tip van Sint : dekbedovertrekken van SNURK zijn super leuk om te krijgen! In de webshop van Olliewood zag ik overigens dat ze ook leuke pyjama pakjes hebben van dit leuke merk!

4 gift rule 4 cadeaus regel

Iets om te lezen

Ik vind lezen heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en gelukkig is Leia dol op boekjes. Een mooi kinderboek vind ik dan ook gewoon een topcadeau. Ennnee, de Action heeft ze al voor een paar cent.

Tip van Sint: De puzzels van Petit Monkey of leuke spellen en boekjes van Nijntje

4 gift rule 4 cadeaus regel

Hoe wij de 4 cadeaus regel zelf hanteren

Persoonlijk voeg ik regel 2 en 3 altijd samen en maak ik er een extra regel bij: “iets om van te leren”. De iets om van te leren regel is voor mij heel simpel. Dit kan een puzzel zijn, maar ook een leuk spel zoals bijvoorbeeld Electro. Zolang het maar educatief speelgoed is.

De voordelen van de 4 cadeaus regel

Om het je nog makkelijker te maken heb ik nog even alle voordelen van de 4 cadeaus regel voor je uitgeschreven:

  • De 4 cadeaus regel is ideaal om je uitgaven en budget te beschermen
  • Kinderen worden dankzij de 4 cadeaus regel niet ondergesneeuwd met té veel speelgoed en dat zorgt ervoor dat je kind minder snel overprikkelt raakt.
  • Kinderen leren dat cadeautjes meer te waarderen. En spelen meer met het gekregen ” Wat ze willen hebben Cadeau” dan wanneer ze een heleboel cadeautjes krijgen.
  • Met de 4 cadeaus regel heb je meteen alles gehad, je bestrijkt dus het hele spectrum op het gebied van cadeautjes!

Al met al denk ik dat de 4 cadeaus regel echt een goede regel is. Je kinderen zullen waarschijnlijk een stuk dankbaarder zijn, minder overprikkeld en je kunt je eigen budget goed bewaken. Ik zie in elk geval geen minpunten.

Kende jij de 4 cadeaus regel al? Hoe gaan jullie om met Sinterklaas en kerst cadeaus?

 

3 thoughts on “4 Gifts rule | 4 cadeaus regel voor Sinterklaas en Kerst | Ambitious Advent

  • Sandy van der Kolk says:

    ik kende deze regel nog niet… ik moet zeggen dat ik me er ook nooit aan heb gehouden. Het wordt wel steeds wat ingetogener omdat ik merk dat de kids niet gezelliger worden naarmate ze meer cadeautjes krijgen. Een boek en vaak ook een pyjama is een vast cadeautje met Sinterklaas en natuurlijk een letter en dan nog een paar cadeautjes en dan met kerst 1 specialer cadeau (bv iets wat ze al lang op hun verlanglijst hebben staan) en evt nog een kleinigheidje erbij omdat het zo gezellig staat onder de boom ;-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.