5 tips voor een betere nachtrust van je kind

Last van gebroken nachten, middag-dutjes en inslaapdrama’s? Een stabiel dag-nachtritme vinden met je kind valt echt niet mee. Maar gelukkig zijn er een boel handige trucjes die je daarbij kunnen helpen. Vandaag delen wij 5 tips voor een betere nachtrust van je kind (en dus ook een betere nachtrust voor jou). Fijn!

5 x een betere nachtrust voor je kind

Onze Leia had de laatste tijd een beetje moeite met inslapen, dus vroeg ik andere moeders om tips en ben ik het internet gaan afspeuren. Net als met het eten zijn er een aantal tips voor een betere nachtrust die goed bleken te werken voor ons, en juist die tips wil ik dan ook graag met jullie delen.

Eet op vaste tijdstippen

De drie hoofdmaaltijden zijn belangrijke signalen voor de biologische klok van je kind. Door op vaste tijden te eten, worden op verschillende momenten van de dag de juiste stoffen geproduceerd. Laat het alleen niet bij die drie hoofdmaaltijden. Maar geef ook tussendoor bijvoorbeeld een cracker of wat fruit. Heb je een lastige eter? Dan heb je wellicht wat aan onze peuter-eettips.

Betere nachtrust kind
Hier heeft mevrouw weer haar hele inboedel verhuist in bed haha! Ze weet dat het niet mag, maar het ziet er wel enorm snoezig uit

Zelf hebben wij een bepaald ritueeltje opgebouwd, we merken dat Leia daar heel goed op reageert.

  • 07.30 / 08.00 uur – ontbijt
  • 09.30 / 10.00 uur – fruit
  • 12.00 uur – lunch
  • 14.30 uur – cracker
  • 17.30 / 18.00 uur warme maaltijd
  • 18.45 = tandenpoetsen, wassen etc.
  • 19.00 uur bed in.. Verhaaltje lezen, liedje zingen en om half 8 gaat het lichtje uit.

Kies een geschikte outfit

Onze eigen Melissa had het laatst al over wat je een kind aantrekt in bed. Overal vind je diverse adviezen voor baby’s, maar hoe zit dat dan met een dreumes, peuter? Trek je kind dagkleding aan voor de middagdutjes, en nachtkleding wanneer ze de nacht moeten doorslapen. Vooral Baby’s pikken die signalen heel snel op, en krijgen dan door: nu moet ik écht een lange ruk gaan slapen. Met deze tip kun je vanaf dag één al aan beginnen. En als je dan toch bezig bent, kijk dan ook even naar het beddengoed en of dit (nog) wel bij je kindje past.

Zorg voor regelmaat (en een babyfoon met camera)

Leg je kind dagelijks rond dezelfde tijd op bed, en sta ook dagelijks rond dezelfde tijd op. Yes, ook in het weekend. Vooral moeilijke slapers hebben echt baat bij deze structuur.

Zo beginnen wij iedere avond om 18.45 uur met ons slaapritueel. Dan gaan we handen wassen, wassen, haartjes kammen en tandenpoetsen. Vervolgens gaan we naar boven om haar luier te verschonen en een schone pyjama aan te trekken. Zo ligt ze iedere avond rond 19.00 a 19.15 uur in bed. Want ja heus, die van ons weet ook zeker wel hoe ze tijd moet rekken. Na een gezellig verhaaltje gaat het licht uit en houden we haar in de gaten met een babyfoon met camera van Alecto.

Betere nachtrust kind

De DVM-200. Erg prettig, want vanuit de camera kunnen wij haar ook toespreken wanneer ze bijvoorbeeld uit bed klimt. Dat is overigens altijd wel een erg grappig gezicht haha! En hoe heerlijk is het nou om naar je kindje te kijken als ze ligt te slapen?!  Gaat ze wel uit bed, dan kunnen we haar lekker volgen. De camera kan namelijk draaien en we kunnen dus precies zien wat ze aan het uitvreten is. Daarnaast zien we op het scherm wat de temperatuur van haar kamertje is. Is het dus te warm, dan gaat het raam in de kiepstand.

En natuurlijk wijkt dit heus wel eens af. Het is een ritueel waar we ons dagelijks aan proberen vast te houden, met nadruk op proberen. Maar echt niet altijd lukt. In de weekenden zijn we ook wel soepeler hierin en gaat ze gerust een uurtje later op bed. Tenzij ze haar middagslaapje heeft overgeslagen, dan moet ze wel. Anders is het een heeeeul chagrijnig meisje.

Creëer rust in de avond

Rust en ontspanning zijn belangrijk om goed in te kunnen slapen. Flikkerende schermlampjes of spannende spelletjes kun je dus beter bewaren voor de ochtend of middag. ‘s Avonds nog even op de tablet kan de biologische klok van je kind namelijk flink verstoren. Ga liever samen een boekje lezen (bijvoorbeeld: dit leuke boek van Nijntje) of gezellig een liedje zingen. Leia beleeft hier altijd erg veel plezier aan. Eerder vonden we het wel oke dat ze na het eten nog televisie keek, maar sinds we dat dus weglaten en kiezen voor een boek, slaapt ze meteen een stuk beter door.

Lekker bewegen zorgt voor een betere nachtrust

Kruipen, stoeien of gewoon lekker ouderwets ravotten in de tuin. De biologische klok, de ingebouwde tijdsklok, controleert de bewegingen. Door overdag te bewegen (het liefste in daglicht), en ‘s avonds gas terug te nemen, krijgt het lichaam van je kind een duidelijk dag-nachtsignaal. En daar gaat hij op den duur vanzelf beter van slapen. Wij hebben sinds mijn verjaardag een springkussen in de tuin. Een super tof pre-verjaardagscadeau voor Leia. Iedere dag doet ze wel ff een rondje springen. Heerlijk even alle energie eruit knallen.

Betere nachtrust kind

Wij merken heel duidelijk op welke dagen Leia bijvoorbeeld naar het kinderdagverblijf gaat. Op die dagen komt ze altijd moe thuis, het eten gaat wat lastiger, maar het inslapen gaat zóveel sneller. Ook logisch natuurlijk met zoveel andere kindjes om je heen en een druk programma met de leuke leidsters. Daar

wordt je ook wel heeeel slaperig van.

Hoe gaan jullie om met slechte slapers?

 

Dit artikel is stond stand gekomen in samenwerking met Alecto Baby

12 thoughts on “5 tips voor een betere nachtrust van je kind

  • Ritme is inderdaad erg belangrijk voor kinderen. Ik werk zelf onregelmatig en merk dat als ik veel avonden werk mijn oudste helemaal van slag is en slapen ook minder goed gaat. We hebben nu vakantie en komen net terug van een paar dagen weg. Gek genoeg heeft dat ervoor gezorgd dat hij wat ritueeltjes heeft doorbroken. Waar tijd rekken bij ons altijd anderhalf uur duurde, kunnen we hem nu om 19.15 in zijn bedje leggen.

  • een goede ritme en routine vind ik erg belangrijk! ik zie ook aan mijn kids dat het makkelijk gaat zo. natuurlijk hebben ze soms wel die ‘ik wil niet naar bed-fase’ maar dat kennen we allemaal wel

  • Fijn tips! Ik vind vooral een bepaald ritme aanhouden belangrijk, en ongeveer 1.5 uur voor het slapen gaan geen laptop/tablet of tv meer…maar gewoon gezellig een boekje lezen/puzzelen of met ander speelgoed spelen x

  • Wat een fijne babyfoon dat die rond kan draaien, wij hebben gewoon een simpele babyfoon maar zou er stiekem ook wel zo eentje willen. Bij mijn dochter zijn de nachten een hel. Ze slaapt 3 x per week een paar uur in de eigen bed en de rest bij ons in bed. We krijgen haar alleen in haar bedje als ze heel diep slaapt. Haar slaapritme is ook naar de klote. Laat naar bed en uitslapen. Zal het eens proberen met eten op vaste tijdstippen, misschien helpt dat wat.

    • Ik denk wel dat je hier echt veel baat bij kunt hebben. Kleintjes hebben structuur nodig, en het zal jou enorm helpen. Want als jij goed slaapt, slaap jij ook beter en heb je meer focus. Heel veel succes, laat even weten hoe het gaat op den duur <3

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.