Geld verdienen met bloggen, hoe doe je dat?

Hoe verdien ik geld met mijn blog? Die vraag krijg ik regelmatig van mijn volgers. Hoe doe je dat? Lekker een stukkie schrijven en maar betaald krijgen? Eerlijk, was het allemaal maar zo simpel haha. Met je blog geld verdienen is zeker niet super makkelijk en er zit een hoop tijd en energie in. Ik geef wat kleine tips met de ervaring die ik er zelf in heb, een mooie opvolger en aanvulling van geld verdienen met je blog

Geld verdienen met bloggen

Naast het schrijven van persoonlijke stukken, krijg ik ook wel een betaald voor een geschreven stuk, dat noemen we een advertorial. Deze worden vaak ingekocht door bedrijven, maar ook  wel door een online marketingbureau. Voor het schrijven van advertorials ontvang ik dan een bedrag op factuur. Hiermee kan ik dan weer zaken betalen zoals het hosten van de site. Ik word meestal zelf benaderd door dit soort bureau’s.

Wat mensen vaak vergeten is dat naast het schrijven er ook een hoop tijd en energie zit in het onderzoeken van bijvoorbeeld een product of bepaalde trends. Je doet marktonderzoeken, schrijft de tekst, maar bent in principe ook fotograaf. Er moeten natuurlijk ook mooie plaatjes bij, want het oog wil ook wat. In sommige gevallen maak ik een video. Nou je wil niet weten wat een tijd en werk daar in zit haha.

Het schrijven van een advertorial

Wat voor mij altijd een belangrijk item is, is dat ik mij kan vinden in de opdracht. Het moet bij mij passen en ik moet er mijn eigen persoonlijke touch aan kunnen geven. Ik hou namelijk niet van regelrechte reclame stukken. Nee, er moet echt een stukje persoonlijke ervaring in zitten, dan ben ik ook op mijn best zoals ze dat dan zeggen.. Nu schrijf ik ook wel eens reviews, daarvoor koop ik soms zelf producten of ik krijg ze toegestuurd door een bedrijf of persbureau. In dit geval maak je wel reclame, maar je probeert het product ook echt uit, dus dat vind ik dan altijd weer even een ander verhaal.

Hoe krijg je betaalde opdrachten?

Naast online marketing bureau’s zijn er nog meer handigheidjes om aan betaalde opdrachten te komen, zodat je kunt geld verdienen met je blog

  • Samenwerken met andere bloggers door betaalde opdrachten met elkaar te delen. Voorbeeld: Ik heb net een leuke betaalde opdracht gedaan en denk; deze opdracht past ook wel leuk bij een collega blogger. Na het afronden van de samenwerking vraag ik de opdrachtgever altijd even of hij of zij nog meer leuke bloggers zoekt. Zo ja, dan geef ik de naam van collega blogger door met het mailadres. Een andere mogelijkheid is dat ik mijn collega blogger het mailadres geef van de opdrachtgever zodat hij/zij zelf kan mailen. Maar dit doe ik met een select groepje, die ik op 1 hand kan tellen.
  • Gebruik maken van affiliate links is ook een mogelijkheid. Dit zijn geen betaalde opdrachten, maar door het plaatsen van een affiliate link kun je wel een percentage ontvangen van de aankoop die wordt gedaan met dat linkje. Dus stel je voor dat jij via mijn site op bol.com iets koopt, dan ontvang ik dan een klein percentage daarvan. Afhankelijk van het product, zijn dit vaak kleine bedragen zoals een keer 0,99 of 2,80 ofzo. Zelf maak ik hierin gebruik van Linkpizza, lekker makkelijk en overzichtelijk. Heb je een link ingevoegd, dan vind  je onderin het schrijf gedeelte een stuk waarin je kunt zien of het een “monitized” linkje kan worden. Linkpizza is aangesloten bij inprincipe alle grote affiliate bureaus zoals bijvoorbeeld Zanox en Daisycon
  • Door te pitchen op leuke opdrachten kun je ook in aanmerking komen voor een betaalde opdracht. Dit doe je vaak op platformen zoals de Linkpizza Marktplaats of TIM. Pitchen is simpelweg jezelf promoten om een betaalde opdracht te krijgen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit nog veel te weinig doe. Ik weet nooit zo goed wat ik er neer moet zetten haha.
  • Een andere mogelijkheid is je inschrijven bij een mediabureau, maar dat kan alleen wanneer je een KVK registratie hebt en dat is bij mij (nog) niet van toepassing. Dus daar kan ik je uit eigen ervaring ook nog niet zoveel over vertellen.
  • Andere zaken waar je verder over moet nadenken zijn bijvoorbeeld het vinden van een goed boekhoudprogramma. Maar ook een betrouwbare webhosting is echt belangrijk. Want je wilt gewoon altijd online zijn, heb je last van een storing oid in je site en is hij wel offline dan kost het je geld… Dus gaat je site bijvoorbeeld wel offline, om wat voor reden dan ook, dan is het prettig om een fijne webhosting te hebben die het probleem meteen aanpakt (én oplost).

Globaal is dit het wel zo’n beetje. Natuurlijk zit er nog een hele administratie achter waar ik je nu niet mee ga vervelen. Wellicht een leuk onderwerp voor een volgende blogpraatje? Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Misschien heb jij nog wel handige tips over geld verdienen met je blog? Laat je ze weten? Dan zet ik ze erbij ;)

14 thoughts on “Geld verdienen met bloggen, hoe doe je dat?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.