Leerzame Herfstwandeling: goedkoop uitje met de kinderen

Nu het weer omgeslagen is, en de dagen korter worden zijn we geneigd om ons wat meer op binnenactiviteiten te richten. Zoals een of andere reclame achtige leus luidt: je bent misschien geen buitenmens maar niemand is een binnenmens. Dus hier wat inspiratie voor een leuke en leerzame herfstwandeling met je kroost.

Benodigdheden herfstwandeling:

Tijdens de wandeling zul je wat spulletjes nodig hebben die het allemaal net iets leuker maken. Voor de meeste van deze spullen kun je terecht bij de Action. Kost geen fluit, geeft een hoop lol.

  • twee witte vellen papier per kind
  • een aantal krijtjes/wasco
  • een insectenpotje
  • een spiegeltje per kind
  • opdrachten genummerd op een papier
  • papiertjes met nummers en een touwtje om je wandeling uit te zetten.

Eerst moet je natuurlijk thuis je opdrachten op papiertjes schrijven. Kunnen je kids al lezen kan je de geschreven opdrachten ophangen. Anders hang je nummers op en lees je zelf de genummerde opdrachten voor vanuit je kladblokje.

Zoek een mooi natuurgebied, park of bos op dat geschikt is voor jullie herfstwandeling. Neem wat lekkers te eten en drinken mee. Handig is als je met zijn tweeen ben zodat iemand op de kinderen kan letten terwijl de ander het pad uitzet. Vraag je partner, je beste vriend(in) of je moeder/broer of zus mee. Trek je laarzen aan en gaan!

Herfstwandeling

De opdrachten van de herfstwandeling

Om de wandeling een succes te maken heb je leuke opdrachten nodig. Hieronder staan wat ideeën voor leuke opdrachten. Wie weet wat je zelf nog bedenkt na het lezen van deze blog!

Opdracht 1:

Laat de kinderen 3 verschillende kleuren herfstbladeren zoeken. Bekijk de kleuren en vormen van het blad. Zijn het dezelfde blaadjes en hebben ze slechts een andere kleur? Of zijn het verschillende bladeren? Wat zie je nog meer dat met herfst te maken heeft? Kun je besjes vinden of paddestoelen?

Herfstwandeling
Mooie rode besjes

Opdracht 2:

Zoek naar elfenbankjes. Volgens de legende wonen hier elfjes! Deze paddestoelen vind je op stronken en takken van loofbomen. Gebruik het spiegeltje om de mooie onderkant van de elfenbankjes te bekijken.

Herfstwandeling
Elfenbankjes

Opdracht 3:

Zoek een spinnenweb en teken het na. Begin met een kruis en maak daarna de lijntjes. Misschien zie je wel een spin. Teken je ook een spin in jou web?

Herfstwandeling
Spinnenweb tekenen

Opdracht 4:

Ga op zoek naar beestjes. Kijk onder blaadjes en boomschors, zoek op de grond. Bestudeer de beestjes in je insectenpotje. Wie weet welk beestje het is? Hoeveel pootjes heeft het? Welke kleur?

Herfstwandeling
Paddestoelen en pissebedden

Opdracht 5:

Zoek een boom met een mooie schors. Houd het papier tegen de boom en ga met de zijkant (lange kant) van je krijtje over het papier. De tekening van de boom zal op je papier verschijnen.

Opdracht 6:

Bekijk de verschillende bomen. Welke is het dikst en welke is het dunst? Hoe hoog zal de hoogste boom zijn en hoe kort is het kleinste boompje? Kies een tikker. De rest kiest een boom uit. De tikker moet proberen de anderen te tikken terwijl zij van boom naar boom rennen. Raak je een boom aan dan kun je niet worden afgetikt. De laatste die getikt word is nu de tikker.

Zijn jou kindjes graag buiten? Gaan jullie wel eens naar eens naar het bos of park?

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.