Hond en Dreumes| Samen spelen

Als je hondje van spelen houdt dan is het natuurlijk ontzettend schattig als je dreumes met de hond kunt spelen. Wel zijn er een aantal dingen waar je alert op moet zijn. Samen spelen is iets wat zowel de dreumes als de hond moet leren. Maar welke spelletjes kunnen ze het beste samen doen? En welke juist niet. Ik vertel het je hieronder.

Spelletjestijd!

  • Apporteren –De meeste honden zijn hier wel voor in. Kindje gooit de bal weg en hondje gaat de bal waarschijnlijk wel ophalen. Zorg ervoor dat je hondje op een afstand even gaat zitten wachten. Voor de hond blijft het leuk maar voor je kind kan het op ten duur een tikkie saai worden.
    Is je kind al een stukje ouder dan kan hij/zij er wat commando’s bij gebruiken. Zoals eerst zitten en wachten voor dat de hond  achter de bal aan mag.
  • Speuren -Laat de kleine her en der hondenkoekjes verstoppen voor de hond. Dit kan tijdens een wandeling maar ook gewoon in de tuin. Laat ze vervolgens samen opzoek gaan naar de koekjes met bijvoorbeeld het commando ‘zoek’. Dit kun je evt ook doen met het favoriete speeltje van de hond. Je kind laat het speeltje zien aan de hond en gaat hem vervolgens verstoppen. Hou de hond dan even op een plek anders is de uitdaging weg. Laat ze vervolgens samen naar het speeltje zoeken. Let wel op of je hond niet erg bezitterig is en daarmee boos kan reageren naar je kind.
  • Wie niet weg is.. -laat je kind zich verstoppen terwijl jij de hond bij je houd. Laat de hond vervolgens naar je kind zoeken. Is je kind oud genoeg dan kan hij/zij de naam van je hond roepen. Zodra je hond succesvol was met zijn zoek actie dan mag hij een koekje.

Doet je hond iets lomps en daarmee je kindje pijn, dan al niet per ongeluk, dan is het spel gelijk over. Negeer de hond en ruim zijn speelgoed op. Dit is een straf voor de hond en zal daardoor leren dat hij voorzichtig moet spelen met het kind.

lees ook: Stress signalen bij honden herkennen

Beter niet

Er zijn ook zeker spelletjes die je ze beter niet kunt laten doen. Zoals samen rennen, stoeien en trekspelletjes. Het gevaar is bij deze spelletjes dat het fout gaat en je kindje zich pijn doet.  Rennen kan snel veranderen in jagen of loopt het kindje omver. Stoeien kan snel uit de hand lopen en trekspelletjes zijn een soort krachtmeting voor je hondje. Een krachtmeting die je kind niet gaat winnen.
Pas ook op als je kind wil stoeien met vriendjes. De hond kan denken dat het kind – zijn roedelgenoot – bedreigd wordt en het willen verdedigen.

Welk spelletje spelen jullie het liefst samen met hond en kind?

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.