Kinderen gaan straks…. daarom nu vast sparen!

In het voorjaar schreef Cassandra 4 handige tips om te sparen voor je kind. Tips waar ook ik wat aan heb gehad, en waarschijnlijk velen meer. Maar waarom vinden mensen het sparen voor je kind zo belangrijk? Die vraag kan ik niet beantwoorden, maar ik kan wel vertellen waarom ík het belangrijk vind. Aan het begin van het volwassen leven van een kind komen namelijk enorm veel kosten op ze af.

Sparen voor je kinds rijbewijs

In mijn tijd (Je weet wel, vroeger.. Toen seks nog vies was en de aardappels uit de grond kwamen.) begonnen we met het halen van het rijbewijs als we 18 werden. Nu kan dat al vanaf je 16e en ik kan je vertellen, dat rijbewijs (en vooral de bijbehorende lessen) zijn niet goedkoop. Je bent zó € 2.000,- kwijt. Als ik dat op Quintens zestiende op een spaarrekening wil hebben, had ik vanaf zijn geboorte € 10,42 per maand moeten sparen. Laten we dit afronden naar € 11,- en alles wat hij over heeft, mag hij van op stap (of een auto van kopen). Goeie deal toch?

Studie

We willen allemaal dat onze kinderen kunnen gaan studeren als ze dat willen en de capaciteiten hiervoor hebben, toch? Helaas gaan ze dat niet met een krantenwijkje kunnen ophoesten. Op dit moment is het collegegeld rond de € 2.000,- per jaar. Daar komen alle boeken en andere benodigdheden nog bij. En dan heb ik het over nú en niet over als hij 16/17/18 is. Een studie kost al met al ruim € 10.000,-, en dan heeft-ie nog geen biertje kunnen drinken. Als ik dat bedrag op zijn achttiende op zijn spaarrekening wil hebben, had ik vanaf zijn geboorte € 46,30 per maand moeten sparen.

Op zichzelf wonen

Ooit zal zoonlief ooit zijn biezen pakken en op zichzelf gaan wonen (barst in tranen uit). Wat kost een gemiddelde uitzet en zou het niet tof zijn dat wij hem daar een gedeelte van mee kunnen geven? Het Nibud heeft berekend dat je gemiddeld ongeveer € 7.000,- tot € 12.000,- nodig hebt voor de complete inrichting van je eerste woning. Om dat bij elkaar te sparen voor zijn achttiende, moet ik ook hier zo’n € 44,- per maand opzij leggen.

Tip: Moneyou

Zie jij nu ook de noodzaak? Bij Moneyou kun je een spaarrekening voor je kind openen en het sparen leuk maken door te gaan Doelsparen. Aan één spaarrekening hang je meerdere doelen. Voel je vrij om bovenstaande doelen en bijbehorende gegevens te gebruiken om dit op te starten. Oh en wat doe ik dus niet? Quinten direct toegang geven tot zijn spaarrekening als hij 18 is. Als hij iets nodig heeft, kan hij het natuurlijk gebruiken. Natuurlijk is dit ook afhankelijk per kind. Mijn zusje bewaarde haar geld namelijk héél braaf.

 

Spaar jij ook voor jou (klein)kind(eren)? Wat hoop jij ze uiteindelijk financieel mee te kunnen geven op weg naar hun volwassen leven?

 

One thought on “Kinderen gaan straks…. daarom nu vast sparen!

  • Binnenkort ga ik wat rekeningen vergelijken, dan neem ik hem mee. :-) Overigens zou ik niet snel sparen voor de uitzet van mijn kind, maar wel voor bijvoorbeeld het rijbewijs.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.