Gender neutraal : Jongens met nagellak zijn gay en meisjes met auto’s pot

Wat is dat toch met die gender neutrale discussie? Sinds HEMA die labels in de kinderkleding heeft veranderd barst het los, op Facebook, op Twitter, overal! Wat veel mensen niet beseffen is dat Gender neutraal opvoeden niet opvoeden is in de zin van : mijn dochter mag met auto’s spelen of mijn zoon mag zijn nageltjes lakken. Nee Gender neutraal opvoeden wordt tegenwoordig echt volledig uit zijn verband gerukt maar is in werkelijkheid iets heel anders dan dat.

Wat is Gender Neutraal opvoeden?

Gender Neutraal opvoeden houdt namelijk in dat je je kind als een persoon opvoed. Een ‘het’ om maar even heel dom maar toch duidelijk te zijn. Je bent dan niet een jongen of een meisje, maar een persoon. Losgemaakt van stereotypes als meisjes doen aan ballet, zijn slim en netjes terwijl jongens voetballen, spugen, slopen en spelen met hijskranen. We zijn dus allemaal gelijk, op ons onze uiterlijkheden na.

Nou ja en ook ons geslacht als je het mij vraagt. Want een jongen heeft heus niet ineens een flamoes daaronder of een bos hout voor de deur en wij meiden hebben heus niet ineens een joekeloeres hangen. Maar Hey, het is een trend vanuit de Scandinavische, en aangezien het Scandinavische gebied een groot invloed heeft op ons Nederlandse mensjes, wordt ook dit overgenomen. Niet meer in hokjes plaatsen. Oke, daar ben ik het mee eens. Maar deze ophef over gender neutraal zijn etc. vind ik wel echt een ding.

Uiteraard vind ik het belangrijk dat Leia zich ontwikkeld als haar eigen persoon. Of ze nu met de auto’s van haar vader speelt of met haar pony’s. Het zal mij werkelijk waar een worst wezen. Ik vind namelijk niet dat het geslacht het hogere doel is van de ontwikkeling van een kind. Ontwikkeling bestaat namelijk uit zoveel diverse factoren waaronder hormonen, maar ook de eigen hersencapaciteit, voeding, en normen en waarden. Maar om een kind dan hen te noemen i.p.v. van een hem of haar vind ik gewoon dom. Sorrynotsorry. Noem het beestje gewoon bij de naam. Worden we echt niet slechter van hoor.

Ik ben niet gender neutraal, ik ben een trotse vrouw

Juist. Ik ben een trotse vrouw. Ik vind het iets moois dat ik een kind kan baren, dragen en op de wereld zetten. Ik vind het best knap dat ik een miljoen dingen tegelijk kan doen oftewel multitasken. Ik heb wel een enorme hekel aan die maandelijkse rode vlag en ik vind het wel onzin dat mannen meer verdienen in dezelfde functie als een vrouw. Maar hey, dat wordt toch ook niet opgelost met deze hele gender neutrale opvoeding onzin?

Ik val daarnaast ook op de echte man. Wel een man die zorgzaam is. Want mannen kunnen dat zijn. Geloof me, ik heb er namelijk één en wat mij betreft heb ik daarmee de jackpot gewonnen. Mijn man is niet vies van een beetje huishoudelijke taken of zorgtaken voor onze dochter. Hij brengt haar met net zoveel liefde naar het kdv, of naar bed als dat ik doe. We zijn samen een eenheid.

Mijn dochter is een dochter, geen het.

Samen kiezen wij ervoor om Leia te stimuleren in haar ontwikkeling, als meisje met een eigen mening. Want geloof me, die heeft ze hoor! Dus ja ze draagt jurkjes, want die vindt ZIJ mooi. Dan is ze een prinses. Met bikerboots eronder. Ja, ze speelt met My Little Pony, maar ook met de oude auto’s van papa die weer van zijn opa zijn geweest. Met vrachtwagens. Ze is dol op het universum en de maan. Ze vindt voetballen interessant, ze is stoer, maar toch ook heel zacht en lief. Ze is Leia. Onze stoere chick, die alles kan bereiken wat ze maar wilt.

En met al bovenstaande bedoel ik niet dat jongens bijvoorbeeld niet van eenhoorns of nagellak zouden mogen houden, want eerlijk. I don’t care. Ieder kind mag voor zichzelf bepalen wat hij of zij leuk vindt en in ons huis geld dat er overal mee gespeeld mag worden.

Jongens met barbies zijn gay en meisjes met auto’s zijn pot. Rot op!

Is een jongen per definitie gay omdat hij met barbies speelt op jonge leeftijd en houdt van nagels lakken? En een meid die met auto’s speelt een pot? Doe eens niet zo bekrompen mensen. Want dat gaat toch nergens meer over? Laat kinderen lekker spelen waar ze mee willen spelen joh. Iets met fantasie enzo.

Leia’s kamer was eerst neutraal grijs, met heeeeeeel erg veel roze accessoires. Tot mijn hormonen ein-de-lijk mijn lijf verlieten en ik mijn normale geest weer terug kreeg. Toen werd het blauw. Maar inmiddels is het toch wel weer een roze tint. Waarom? Daar vroeg dochter zelf om. Dus als zij roze wil, kan ze roze krijgen. Wel oudroze hoor, dan kan ik er ook nog een beetje tegen zeg maar.

Conclusie over gender neutraal opvoeden?

Heel simpel. Het.hoeft.niet.zo.overdreven.en.uit.zijn.verband.getrokken.te.worden. En het zal me een worst zijn waar jij voor kiest. Het belangrijkste is dat je het geluk van je kind voorop stelt. Maar het hoeft niet zo overdreven allemaal toch? Straks kan ik nergens meer een roze jurk kopen ofzo. Laat jongens lekker jongen zijn en meisjes lekker meisje. En als een jongen dan wil nagellaken in de kleur roze, so be it. Leef en laat leven. Hou op met stempels, en ja ook de gender neutrale stempel.

En HEMA, chapeau met deze slimme marketing stunt! Want nu heb je flink wat reclame gehad. Okdoei!

Wat vind jij van het gender neutraal opvoeden? Laat je mening horen en praat mee in de reacties

uitgelichte afbeelding: gender neutraal via shuttertock

11 thoughts on “Gender neutraal : Jongens met nagellak zijn gay en meisjes met auto’s pot

 • Mijn dochter leg ik uit dat zij een meisje is en haar broertje is een jongetje. That’s life. Verder kijk ik naar waar mijn dochter en naar wat zij wil. Ze houdt van poppen, de treinbaan, auto’s, prinsessen en voetballen. Ze bepaalt zelf waar ze mee speelt. Of dat genderneutraal is of niet weet ik niet. Maar een kind dat alles nog moet leren vertellen dat ze een ‘het’ is, een persoon, vind ik niet nodig. Zij speelt met het speelgoed waar het liefste mee speelt en de ene dag doet ze dat in een broek en de volgende dag in een zoetsappig roze jurkje. Over een paar jaar leg ik haar wel uit waar volwassenen zich druk over maken.

 • Van mij mag het labeltjes plakken en de stereotypering gewoon wat minder. Ik vind het verschrikkelijk dat speelgoed dat met het huishouden te maken heeft roze is en dat stoere of slimme dingen blauw zijn. Op school worden de tassen verdeeld in de bak voor de jongens en de bak voor de meisjes, ik vind het heel erg dat die verdeling al op zo’n jonge leeftijd wordt gemaakt. Tuurlijk is er verschil in beide geslachten, maar dit dient niet in opvoeding, speelgoed, carrièrekansen naar voren te komen.
  Echt genderneutraal opvoeden gaat mij ook veel te ver, dan krijgt een kind in mijn ogen juist een persoonlijkheidsstoornis. En tuurlijk kan je nog wel roze jurken kopen, maar ik hoop toch ook een keer in andere kleuren. En wij wisten beide keren niet wat het geslacht was van onze baby, maar dan kom je pas echt tegen hoe roze en blauw dat wereldje is.

  En Hema doet zo vooruitstrevend, maar vergeten te vermelden dat zij wel het ergste van het ergste waren en zelfs washandjes de stempel: Jongenswashand en meisjeswashand gaven.

 • Ik vind het jammer dat er zo’n nadruk wordt gelegd op het gender neutral. Jongens en meisjes zijn gewoon verschillend, maar interesses kunnen wel overlappen. Een tijd geleden werd ik erop aangekeken dat mijn knul alleen met auto’s speelt. Sorry, maar dat is echt zijn eigen voorkeur. Hij heeft ook andere mogelijkheden gehad, maar auto’s is zijn ding. Het lijkt een beetje door te slaan naar de andere kant en zo wordt alsnog de persoon niet gezien die achter het jongentje of meisje zit. Luister naar je kind en niet wat nu weer populair is in de opvoedwereld

 • Eerlijk? Het kan mij niet zoveel schelen. Voed ik neutraa op? Dunnow.
  Mag Lucas met poppen spelen? Ja
  Mag hij roze sokken aan? Ja
  Pak ik ze automatisch in de winkel? Nee
  Wil Tara in een slobber pak in bomen klimmen? Be my guest.
  Als ik het zo lees voed ik neutraal op, maar ik zou het niet weten. Ik wil ze gewoon gelukkig en happy zien, en dat is het enigste labeltje wat ik op de kinders wil plakken.

  • Zoals ik het lees, laat je de kids lekker hun eigen ik zijn. Of daar meteen een gender neutraal label aan vast moeten zitten? Vind ik persoonlijk niet nodig. Lekker de kiddies laten ontdekken, spelen, ravotten, hunzelf zijn!

 • Ik vind het vooral jammer dat grote bedrijven kledij maken dat specifiek voor meisjes of jongens is. Zoals studio 100. Die maken dus kledij met de jongensfiguren van een serie voor de jongens en hangt dus daar en de meisjesfiguren van diezelfde serie voor meisjes in de meisjesafdeling. Geen 1 t-shirt waar die gewoon allemaal samen staan! Hoe stom is dat? Ik ga met mijn zoontje gewoon alle afdelingen af maar het zou leuk zijn dat je eens iets anders vind dan: boys are cool en girls are sweet. Nee girls are cool en boys are sweet :) Dus tja als je kledij gewoon wat voor iedereen maakt en gewoon 1 label maakt zoals Kids zoals hema moet je niet gaan zoeken wat een shopping tripje veel korter maakt.

 • IIk vind het allemaal zo onzinnig. Al dat gedoe eromheen. Het lijkt wel alsof we tijd teveel hebben (en dat heb ik echt niet hoor!). Meisje of jongen. Waar ze mee willen spelen. Wat ze aan willen doen. Het maakt mij echt niet uit. Dat gezegd hebbende weet ik niet of – als ik een jongetje zou hebben – hem in een rokje naar school zou laten gaan. Maar dat heeft meer met de wreedheid in pesten van kinderen onderling te maken. Thuis? Mijn dochtertje speelt met barbies maar ook met autootjes. Ze draagt zowel broekjes als rokjes en volgens mij heb ik haar regelmatig broekjes laten dragen die van jongetjes zijn geweest. Who cares? Net zoals dat ik gisteren iemand weer op Facebook zag ‘miepen’ over dat AH chocolade zwarte pieten in het assortiment had. Jongens, hou nou toch eens op. Get a life! (denk ik dan).

 • Het wordt ontzettend opgeblazen dat hele genderneutraal opvoeden! Hier mogen de kids gewoon zelf kiezen waar ze meespelen en wat ze dragen. Maar toch kiezen ze onbewust voor de meisjesspullen of jongensspullen. Laat een kind gewoon een kind zijn en kiezen waar het zelf mee wil spelen…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.