Zo zorg je voor meer ruimte in een kleine woning

Wie klein behuisd is ontkomt vaak niet aan de chaos. Daarom is het van belang om regelmatig een kritische blik te werpen op je inboedel: heb ik al deze spullen nodig, of kan het anders? Met het nieuwe jaar in aantocht is dit wellicht een leuke voorjaarsklus. Gelukkig zijn er eenvoudige methodes om meer lucht en ruimte in een kleine woning te creëren. In dit artikel geef ik daarom de beste tips en tricks weg om meer ruimte in een kleine woning 

Tips voor meer ruimte in een kleine woning

Wanneer je meer ruimte in een kleine woning wilt creëren moet je in elk geval bezig gaan met ontspullen. Tweemaal per jaar ga ik altijd ff weer door alle kasten heen om te kijken waar ik wel of niet gelukkig van word. Word ik er niet gelukkig van, dan weg ermee. Ook qua kleding en speelgoed van de kleine meid is dit wel handig. Een deel van het speelgoed gaat dan naar opa & oma om daar mee te spelen en het andere doneer ik dan weer aan goed doel.

Spread the light!

De eerste methode waar niet veel mensen aan denken is verlichting. Door op de juiste plekken met schaduwen te spelen benadruk, of verhul, je bepaalde aspecten van de kamer. Bijvoorbeeld door licht op je wanden te richten en te kiezen voor een staande lamp. Ook accessoires kunnen een steentje bijdragen aan een sfeervolle en lichte ruimte. Bijvoorbeeld door het gebruik van reflecterende materialen of spiegels. Deze reflecteren licht waardoor een ruimte groter oogt.

Ook de raambekleding speelt een grote rol: lichte rolgordijnen of jaloezieën geven een ruimte lucht. Tegelijkertijd bepaal je hiermee eenvoudig de hoeveelheid licht dat de kamer binnenkomt, waardoor je weer optisch kunt spelen met de ruimte. Plafondhoge gordijnen van dik, verduisterend materiaal zijn fijn voor in de slaapkamer. In de woonkamer kunnen ze echter een verstikkend of benauwend effect geven. Tenzij je gaat voor een gewaagde felle of lichte kleur, is dit type gordijn af te raden wanneer je optisch een grotere kamer wilt.

woonkamer makeover groene muur

Kies je kleur

Naast verlichting is het kiezen van de juiste kleur essentieel voor een fris en open interieur.

Lichte kleuren geven optisch meer ruimte, en lenen zich daarom perfect voor kleine woningen. Ben je bang dat dit saai wordt? Voeg dan één accentkleur toe aan je palet zoals wij deden met groen, en laat deze subtiel terugkomen. Bijvoorbeeld in een fotolijstje, een kussen of een praktisch Wiko Lenny 3 hoesje. Een accentkleur als petrol of mosterd laat zich perfect combineren met lichte tinten. Daarnaast is een accentkleur eenvoudig per seizoen aan te passen, omdat de rest van je inrichting neutraal blijft.

Accessoires

Hou het rustig qua accessoires. Ga liever voor een paar mooie eyecatchers, dan planken vol prullaria. Veel spullen maken je ruimte benauwd en zwaar. Hoe leger, hoe beter. Berg spullen op uit het zicht en zorg dat alles een vaste plek heeft. A place for everything and everything in it’s place! Ook gadgets spelen een steeds grotere rol in het interieur. Een e-reader of smartphone worden voorzien van bijpassend hoesjes, zodat ze feilloos opgaan in hun omgeving.

Maak met de styling ook gebruik van de wanden. Ga de hoogte in: bijvoorbeeld met een extra verdieping als slaapruimte, of simpelweg met een wand mooie prints die de aandacht afleiden. Dit principe is ook toe te passen door meubels te kiezen op hoge, slanke pootjes.

Praktisch inrichten

Klein behuisd? Ga voor multifunctioneel en stapelbaar! Een bed met extra lade, uitschuifbare meubels, opklapbare stoelen. Deze opties werken niet alleen ruimtebesparend, ze zijn veelal voorzien van extra opbergruimte: zoals een mooie poef met een deksel. Een bar in plaats van een eettafel, een nisje voor de boeken of een extra plank boven het bed? Voor kleine woningen zijn er tegenwoordig tal van creatieve oplossingen, die er bovendien ook nog eens héél leuk uitzien!

Een meubel op maat kan ook uitkomst bieden, bijvoorbeeld voor extra opbergruimte langs een schuine wand. Laat je hierbij niet tegenhouden door de kosten: je krijgt er veel woonplezier en comfort voor terug. De twee foto’s hierboven zijn van ons huis, een meubel die ik zelf heb gemaakt met Ikea Besta kasten en steigerhout. De ene kant dient als tv kast, het middelste stuk als een soort dressoir en het laatste stuk als een zitbank voor de televisie. We hebben hiermee meer ruimte in onze woning gemaakt en veel opbergruimte gecreëerd. 

De juiste tricks

In een kleine ruimte wil je twéé dingen creëren: diepte en contrast. Dit kan met kleuren en vormen, maar zeker ook met materialen en structuren. Kies bijvoorbeeld voor transparante meubels of accessoires. Ze geven je interieur extra body maar voegen geen ‘zwaarte’ toe aan de uitstraling. Maak hier bewuste keuzes in! Je knusse interieur is tenslotte erg gevoelig voor onrust. Een laatste methode is spelen met verhoudingen tussen je meubels en accessoires. Hiermee geef je extra dynamiek aan je inrichting.

Een klein huis betekent minder schoonmaken! Zorg daarom ten alle tijden voor een schoon en opgeruimd huis. Klik door voor een aantal handige schoonmaaktips voor luie vrouwen ;) . Vuil en stof vallen in een kleine ruimte snel op en leiden tot ergernis. Nog een voordeel: een kleine woning dwingt je vaak om regelmatig op pad te gaan. Berg je telefoon op in zijn Moto E3 case en duik een café in voor een goede kop koffie. Een andere omgeving of uitzicht geeft energie, en brengt je wellicht weer op creatieve ideeën voor je inrichting.

Hopelijk heb je wat aan mijn tips voor meer ruimte in een kleine woning, heb jij nog een leuke aanvullende tip?

afbeelding interieur via Shutterstock

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.