Melanie | Dilemma van een moeder: Loondienst of ondernemen?

Melanie is ondertussen al ruim twee maanden zelfstandig aan het ondernemen. Maar waarom heeft zij gekozen voor zelfstandig ondernemen, in plaats van haar baan in loondienst? In dit artikel vertelt ze alles over haar ervaring met: Loondienst of ondernemen? 

Begin dit jaar werd ik door een voormalig collega/manager benaderd of ik er niet eens over na wilde denken om op zzp-basis voor, onder andere, hem aan het werk te gaan. Hij was (nog) niet toe aan het aannemen van personeel en dit zou natuurlijk een goede oplossing voor hem zijn! In eerste instantie heb ik dat weggewuifd, ik had een prima baan en vond dat zelfstandig ondernemen véél te onzeker. Totdat een tweede voormalig manager, onafhankelijk van die eerste, met dezelfde vraag kwam, een aantal maanden later.

Allergisch voor onzekere tijden

Dat zette me toch wel aan het denken. Twee aanvragen en dat zonder dat ik op de markt was. Mijn eerste missie was het overtuigen van manlief, die nog allergischer is voor onzekere tijden dan ik zelf.
Ik ben begonnen met het schrijven van een ondernemingsplan. Het minst belangrijke had ik als eerst klaar. Mijn logo, die ook direct aanduidde waarmee ik mezelf in de markt wilde zetten. Het begin van de brainstorm en het ondernemingsplan.

Rennen en vliegen

Alsof het zo moest zijn ging het rennen en vliegen van en naar mijn werk me steeds meer tegen te staan. Ik zat na veel haastwerk (zoon wegbrengen naar opvang) om 8.29 uur achter mijn bureau en moest toch zeker om 17.05 uur weer weg om zoonlief op tijd op te halen van de opvang. Ik ben iemand die graag mijn verantwoordelijkheden neemt en hier zeker niet van wegloopt en voelde me regelmatig als de werknemer die haar werk tekort deed, doordat ik nooit eens wat eerder kon beginnen en altijd op tijd weg moest. En dat is iets wat totaal niet bij mij past. Als ik iets doe, doe ik dat met volle overgave en in deze situatie kon ik dat niet voor de volle 100%.

Ik praatte veel om mij heen over mijn eventuele business plannen en op een paar twijfelachtig negatieve reacties na kon de meerderheid zich wel voorstellen dat dit een concept is wat kan gaan werken. Na het schrijven van het ondernemingsplan en het praten met meerdere ervaringsdeskundigen heb ik eigenlijk puur op gevoel de knoop doorgehakt. Ik wist nog niks zeker, maar het voelde goed.
Ik ben gaan praten met mijn werkgever, waar minder werken om mijn eigen bedrijf op te starten, helaas geen optie was. We hebben er dus voor gekozen niet met elkaar verder te gaan. Dat maakte het onzekerder voor de toekomst, maar gaf mij ook de ruimte om mij volledig te richten op mijn nieuwe uitdaging: M-Sales Support.

Twee maanden verder

Twee maanden verder kan ik zeggen dat het ondernemen mij goed bevalt. Het rennen en vliegen is er af en de rust komt terug in mijn leven. En dat terwijl ik meer uren in mijn werk steek, maar de tijden zijn voor mij veel beter in te delen. Heb ik iets niet af? Doe ik dat toch nog even als zoonlief in bed ligt? Of even een uurtje (of twee) in het weekend? Achter mijn bureau of even onderuit gezakt op de bank. Het kán allemaal.
Dat maakt het gewoon wat simpeler. Simpeler om lekker met mijn werk bezig te gaan en aan de weg te timmeren én simpeler om daarnaast lekker mama te kunnen zijn.
Mijn specialiteit is het plegen van acquisitie, maar voor mijn eigen bedrijf heb ik het nog nauwelijks nodig gehad (“knock on wood”). Via social media wisten mijn huidige opdrachtgevers mij te vinden, stuk voor stuk opdrachtgevers die de waarde van mijn dienstverlening inzien en stuk voor stuk opdrachtgevers waar ik enorm blij mee ben!
Ik ben mijn bedrijf niet gestart om miljardair te worden (zou natuurlijk mooi meegenomen zijn!), ik ben mijn bedrijf gestart met als doel om samen met het loon van manlief ons gezin te kunnen onderhouden. En als het zo doorgaat, zoals het nu gaat… (Ik zal het niet hardop uitspreken of opschrijven, want dat brengt ongeluk :) ).

Wil je meer weten over wat ik nu precies doe met M-Sales Support? Je kunt kijken op mijn website: www.m-salessupport.com.

2 thoughts on “Melanie | Dilemma van een moeder: Loondienst of ondernemen?

  • Stoer hoor! Fijn dat het bevalt ook.
    Ik heb een tijdje een eigen bedrijf gehad. Super lekker dat je je eigen tijd in kan delen. Persoonlijk vond ik het wel een nadeel dat je eigenlijk nooit klaar bent en ik ging mijn grenzen verleggen. Niet savonds of in het weekend, oke wel op zaterdag maar niet op zondag.. enz

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.