Hoe bereken je de financiële gezondheid van je onderneming?

Een succesvolle onderneming start vaak met een flinke dosis lef en een goed idee. Maar daarmee ben je er nog niet. Als puntje bij paaltje komt, heb je geld nodig om aan al je financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Logisch wel. Want leveranciers moeten betaalt worden, voorraden dienen aangevuld te worden, onderhoud is noodzakelijk en joh het uitkeren van salarissen is ook wel erg vriendelijk. Dit noemen we ook wel werkkapitaal en hoe je dit berekent, leg ik uit in deze blog.

Wat is werkkapitaal?

Werkkapitaal is het geld wat je nodig hebt om aan je dagelijks financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Kredietverstrekkers vinden dit aspect, met name sinds de kredietcrisis, erg belangrijk om een zakelijke lening te kunnen verstrekken. Maar voor jou als ondernemer is ook het belangrijk. Het geeft je namelijk inzicht in de gezondheid van je bedrijf.

Waarom is het hebben werkkapitaal belangrijk?

Simpel: je kunt heel gemakkelijk in de problemen komen wanneer je je dagelijkse gang van zaken niet kunt betalen. Want zonder voorraad ben je geen shop en je personeel niet betalen? Dan lopen ze weg…

Te veel aan werkkapitaal (een overschot) hebben, is overigens ook niet erg voordeling omdat het niets oplevert. Je hebt dit tenslotte niet op een spaarrekening staan en ontvangt dus ook geen rente over dit bedrag.

Heel kort door de bocht, kost het dus eigenlijk geld om werkkapitaal te hebben. Nog meer reden om er dus slim mee om te gaan.

Hoe moet je het netto werkkapitaal berekenen?

Het netto werkkapitaal is het verschil tussen vlottende activa (zoals voorraden) en vlottende passiva (zoals crediteuren).

Vlottende Activa, wat is dat?

Vlottende Activa zijn al je bezittingen die maar voor korte tijd in je onderneming aanwezig zijn. Je kunt hierbij denken aan: Debiteuren, Liquide middelen en de waarde van (product) voorraden

Wat zijn Vlottende Passiva dan?

Dit zijn de korte termijn schulden. Schulden die meestal binnen een jaar weer zijn afbetaald. Dit is onderdeel van het vreemde vermogen.

Formule werkkapitaal

Om het werkkapitaal te berekenen gebruik je dus de vlottende activa en passiva. Hieronder zie je een voorbeeld:

+ voorraad€15.000
+ debiteuren€30.000
+ op de bankrekening€50.000
= bruto werkkapitaal€95.000
– crediteuren€40.000
= netto werkkapitaal€55.000
bron: Swishfund.nl

Wanneer je dus je werkkapitaal berekenen wilt, gaan we kijken naar wat er op korte termijn verkocht kan worden in je onderneming. Je kijkt dan naar: Kortlopende vorderingen, debiteuren, voorraden en andere bezittingen.

Vervolgens gaan we naar de kortlopende schulden kijken. Je kijkt in dit stuk naar: pensioenschulden, crediteuren, belastingschulden en andere aflossingen die op korte termijn worden gedaan.

Wanneer je dit inzichtelijk hebt, kunnen we beginnen met de simpele optel-en aftreksom om het netto werkkapitaal te berekenen. And you’re done.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.