Lekker warm thuiskomen met een slimme thermostaat

Ken je dat, kom je thuis na een lange dag werken, je hebt de regen en de kou getrotseerd zonder pluutje en bent doorweekt. Niets is zo vervelend als je dan ook nog eens thuis komt in een huis dat ijs en ijs koud aanvoelt. Ons huis is zo’n oudje uit de jaren 30. Karakteristiek noem ik het ook wel. Maar ook een Iglo als ik thuiskom. Want ondanks dat oude huizen altijd knus zijn, zijn ze helaas ook slecht geïsoleerd. De slimme thermostaat is dan echt een uitkomst. 10 minuten voor ik thuis kom zet ik de kachel vast een paar tandjes omhoog en zo kom ik lekker warm thuis. 

De gemiddelde temperatuur in een huishouding

Ik ging eens op onderzoek en op gemiddeldgezien.nl kwam ik erachter dat na 23 september, (dan begint de astronomische herfst en wordt het dus kouder omdat de dagen korter zijn) mensen weer beginnen met stoken. Onze kamertemperatuur moet weer op peil gehouden worden door de centrale verwarming en gemiddeld gezien heeft tweederde van de Nederlandse huishoudens de thermostaat op 19 of 20 graden staan.

Daar kan ik mij wel in vinden. Hier staat hij meestal ook op 20. In de avond wil ik hem nog wel eens een half tikje omhoog zetten, puur zodat ie ff aanslaat en het weer iets warmer wordt in huis. Of dat zuinig is? Ik heb geen idee. Maar ik ga niet vernikkelen in mijn eigen huis haha! Als we naar bed gaan gooien we thermostaat naar een graad of 15/16. Ik hou wel van slapen in een koud huis namelijk. Dikke dekens om en snurken maar!

Besparen met je thermostaat

Wist je dat zo’n 27% van de Nederlanders de thermostaat niet gebruikt om energie te besparen?! Nederlandse huishoudens zijn verantwoordelijk voor bijna 25% van de jaarlijkse CO2 uitstoot. Oops!!

Als huishoudens meer doen om hun energieverbruik te beperken, zal dat dus een merkbaar effect hebben op het totale energieverbruik en totale uitstoot. Door slim om te gaan met de instelling van de kamerthermostaat kan heel wat bespaard worden.

  • Door de thermostaat ’s nachts lager te zetten kan de gasrekening met gemiddeld 11% dalen, hier staat hij meestal rond de 15 graden.  (bron: Tilburg University).
  • Zet je de thermostaat de hele dag één graad lager, dan bespaart dit ongeveer 7% op de gasrekening voor verwarming

Op deze manier kan een gemiddeld huishouden al snel zo’n €65 euro tot €85 per jaar besparen op de jaarrekening. (Bronnen: Nibud en Essent). En dat klopt ook wel als ik uit eigen ervaring spreek. In mijn eerste huisje, een flatje met 1 slaapkamer betaalde ik 80 euro in de maand aan gas en elektra en kregen we alsnog geld terug. Toen we verhuisden naar deze (veel oudere) woning en we ons gingen aanmelden bij destijds nog Essent, schrok ik enorm van het bedrag wat ze ons maandelijks vroegen: €450,- per maand. Ik liet op dat moment bijna de telefoon uit handen vallen van schrik.

Uiteindelijk heb ik het zo weten te kletsen dat we hier €150,- in de maand van maakten, maar uiteindelijk kregen we aan bij de jaarrekening nog eens even 500 gekkies terug. Ga maar na dat wij dus niet extreem veel gebruiken. Inmiddels is onze maandnota verlaagd naar €120 en zitten we ook niet meer bij Essent (want : duur), maar bij Oxxio. En nog steeds krijgen we jaarlijks een bedrag terug. Niet meer zoveel als het eerste jaar, aangezien we in tussentijd ook zijn gegroeid als gezin. –> Leia is erbij gekomen en dan gaat de kachel toch sneller een tandje omhoog. Je wilt niet dat je kind het koud heeft toch?!

Nog meer besparen met een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is overigens nog voordeliger. Zeggen ze bij bijv. Econtrack. Ik ga dat dit jaar merken, want wij hebben hem vorig jaar gekregen. Wat wel heel handig is, is dat hij ‘s nachts automatisch lager gaat en ook wanneer er niemand thuis is. Heel handig als je het dus zelf bent vergeten. Zo staat de verwarming nooit onnodig hoog. Daarnaast krijg je meer inzicht in je gasverbruik, en juist die bewustwording zou zich in de praktijk vertalen naar meer energie besparing.

Bijkomend voordeel is dat je met de Nefit Easy Slimme Thermostaat niet vastzit aan een vast contract. Wij zelf ook niet. De slimme thermostaat is vorig jaar gezet door onze netbeheerder. Zo behoud ik namelijk de flexibiliteit zodat ik kan overstappen naar een goedkopere energieleverancier wanneer ik dat wil. Want regelmatig wisselen van energieleverancier kan je zo weer honderden euro’s besparen.

Hoe hoog staat jullie kachel overdag? En ‘s nachts? Ik ben even benieuwd of dat gemiddelde ook echt klopt. Heb jij ook een slimme thermostaat? Is het voor jou voordeliger geworden?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.