Weerstand van je kind versterken : 5x bestand tegen de winter

Helaas is de winter een periode waarin veel mensen last hebben van een verzwakte weerstand en ook van verkoudheden. Voor kinderen is dit natuurlijk niet anders, dus zij kunnen wel wat extra ondersteuning gebruiken tegen het gure winterweer en de koude temperaturen. Wil je graag de weerstand van je kind versterken en ze beschermen tegen de winter? Wellicht heb je iets aan deze tips!

De weerstand van je kind versterken met probiotica

90% van onze weerstand komt hoppa, rechtstreeks uit onze darmen. Een gezonde darmflora is daarom echt onmisbaar voor opgroeiende kinderen.We hebben allemaal verschillende bacteriën in onze darmen, deze helpen je bij het verteren van de voeding, maar ook bij het in stand houden van ons immuunsysteem. Door te kiezen voor voedingssupplementen op basis van probiotica help je je darmflora gezond te houden en kun je de weerstand van je kind versterken. Hoe? Onder andere door de verspreiding van slechte bacteriën tegen te gaan.

Vitamines en mineralen

Naast probiotica zijn vitamines en mineralen enorm belangrijk voor onze weerstand. Vooral de vitamines A, C en D, zink en ijzer. Gevarieerde voeding speelt hierin een belangrijke rol, maar je kunt dit aanvullen met een aangepast multivitaminecomplement voor kinderen.

 • Vitamine A : dezer vitamine helpt je om je huid gezond te houden en speelt daarnaast een rol in de aanmaak van witte bloedcellen. Wortels, pompoenen en andere gele, rode en oranje groente- en fruitsoorten zijn een goede bron van bètacaroteen of provitamine A. Provitamine A wordt door ons lichaam omgezet in vitamine A. Vitamine A is zelf ook aanwezig in dierlijke producten zoals lever, boter, eigeel en vette vis.
 • Winterfruit : Dit zijn bijvoorbeeld citrusvruchten en kiwi’s, maar ook wintergroenten, denk aan spinazie, boerenkool en broccoli. Winterfruit en Wintergroenten zijn erg rijk aan vitamine C. Vitamine C helpt de ernst en de duur van infecties te verminderen.
 • Eieren en vette vis zijn een hele goede bron van vitamine D. Vitamine D wordt daarnaast ook toegevoegd aan veel zuivel- en graanproducten. Wil je de weerstand van je kind versterken, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Vitamine D-gummies van Davitamon of de druppels met frambozensmaak van ixX Pharma.
 • Wanneer je een tekort aan zink hebt kan dat onder andere leiden tot vervelende darminfecties. Zink zit vooral in eieren, vlees, vis, zuivelproducten en peulvruchten.
 • IJzer: Van ijzer bestaan twee vormen: dierlijk en plataardig ijzer. De dierlijke variant wordt een stuk makkelijker
 • opgenomen door het lichaam. Maar bij voldoende vitamine C inname wordt de opname van ijzer ook verhoogt.

Weerstand van je kind versterken met aangepaste voeding

Uit persoonlijke ervaring kan ik je vertellen dat wij een voedingsadvies hebben meegekregen nav Leia haar terugkerend oorproblemen en luchtwegproblemen. Weet je nog dat ik jullie vertelde over haar bloedende oren? De zomers zijn hier ideaal, dan is de luchtvochtigheid een stuk droger en dan heeft Leia amper tot geen pijn. Geen lopende, bloedende oren en geen luchtweginfecties.

Toen de herfst aanbrak, hield ik mijn hart vast. Maar dankzij het voedingsadvies redden we het aardig goed. Normaliter was ze nu makkelijk al een stuk of 5 x ziek geweest, waarbij opnames nodig waren. En nu… Nu is ze één dag echt niet lekker geweest en daar hebben we toen meteen naar gehandeld. Rust nemen, geen uitstapje gedaan en lekker laten slapen.

Heb jij dus een kindje die veel luchtwegproblemen heeft en ook veel loop oortjes heeft in de winter periode? Hiermee kun je de weerstand van je kind versterken:

 • vijf keer per week groene groenten (brocolli, spinazie, sperziebonen, boerenkool etc)
 • minimaal driemaal per week rundvlees
 • Geen varkensvlees
 • volle zuivel
 • Geen fruitzuivel, dus denk hierbij aan fristi, yogi, danoontjes etc. (het blijkt dat wanneer fruit en zuivel samen gaan, dit een bepaalde bacterie kan aanwakkeren waardoor een kind last kan krijgen van luchtweginfecties en ontstekingen)

Wij doet dit nu zelf sinds de zomer en zien zeker veranderingen. Vind je de groene groentes lastig, dan kun je bijvoorbeeld ook lekkere smoothies maken en snackplatters voor overdag.

Weg met suikers

Wil je de weerstand van je kind versterken? Weg met suikers. Suikers kunnen namelijk een negatief effect hebben op het immuunsysteem. Het bevat daarnaast ook geen voedingsstoffen. Bij inname van suiker, heeft je lichaam zelfs andere voedingsstoffen en ook mineralen nodig om de suikers te kunnen verwerken. Daarnaast zorgt suiker ervoor dat de witte bloedcellen in je lijf minder goed kunnen functioneren. Niet erg handig, want witte bloedcellen helpen je lichaam te verdedigen tegen indringers.

Echinacea en propolis versterken de weerstand van je kind

Wat voor jou werkt als remedie, betekend niet dat het ook voor je kinderen werkt. Kinderen zijn nou eenmaal een stuk gevoeliger voor infecties dan wij volwassenen, Kinderen hebben daarom ook aangepaste supplementen nodig. Echinecea en propolis zijn twee producten waarvan is aangetoond dat het de weerstand van je kinderen versterkt. Let op! Dit mag je niet continue gebruiken, maar bijvoorbeeld wel als korte kuur van twee a drie weken. Vooral in de winter erg prettig voor het versterken van het immuunsysteem van je kinderen.

Met deze tips kun je lekker gezond de winter doorkomen en genieten van al het moois wat de winter te bieden heeft: sneeuwpoppen maken, sleeën en een flink kerstfeest houden zonder een vervelende verkoudheid.

Tot een volgende post. Liefs Cassandra

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.