Hoe houd ik alle ballen in de lucht als werkende moeder

Of je nu thuisblijfmoeder bent of een werkende moeder, het is gewoon een lastig pakket om alle ballen in de lucht te houden. Vandaag geef ik jullie een kijkje achter de schermen en kunnen jullie mijn antwoorden lezen van de ” Alle ballen in de lucht ” tag die is bedacht door Linda

Hoe houd ik alle ballen in de lucht als werkende moeder?

Nu ben ik stiekem geen officieel werkende moeder meer. In elk geval, ik werk niet meer in loondienst. Wel werk ik als freelancer voor diverse organisaties om hen te helpen met online marketing en seo. En uiteraard heb ik dan nog dit leuke blog waar ik veel aandacht, tijd en energie in steek. Uiteraard rollen daar soms hele toffe (betaalde) samenwerkingen uit, dus naast hobby begint het ook steeds meer werk te worden. Wel leuk werk overigens. Maar laten we overgaan tot de orde van de dag, of in dit geval de tag: Hoe houd ik alle ballen in de lucht (als werkende) moeder:

Wat is bij jullie thuis de verdeling van taken als het gaat om kinderen en huishouden etc?

Omdat ik sinds 2 weken vanuit huis werk ben ik eigenlijk altijd thuis. Daar gebruik ik overigens wel een planning voor. In het weekend maak ik vast een planning voor de week erop. Hierin vermeld ik o.a. mijn huishoudelijke bezigheden, afspraken die buiten de deur zijn, maar ook het werken aan mijn blog en zelfs de momenten wanneer ik solliciteer. Ik heb structuur nodig. En dat merk ik op dit moment heel goed. Ik was vorige week, in mijn eerste week thuis echt even zoekende hoe ik het moest aanpakken.

Het huishouden is hier redelijk goed gemanaged. We doen veel samen al merk ik wel dat het man eigen is om dingen “niet te zien liggen”. Ik moet dus wel samen bespreken met manlief wat er gedaan moet worden. Met betrekking tot onze dochter voelen we elkaar heel erg goed aan. Daar is geen taakverdeling in nodig. Dat gaat op gevoel. Heeft de ene een “break” nodig? Dan neemt de ander het over.

Hoe zorg je dat werk en privé gescheiden blijven?

Werk en privé gescheiden houden vind ik altijd wel een dingetje. Blijft moeilijk.Ik ben namelijk een workaholic en neem snel werk mee naar huis. Niet omdat ik achterloop, maar omdat ik graag iets extra’s doe voor mijn werkgever om te laten zien dat ik gemotiveerd ben en hart heb voor de zaak. Enige nadeel hiervan is dat ik er soms in kan doorslaan en mezelf dan volledig vergeet. Tegenwoordig gebruik ik dan ook mijn geliefde purpuz planner en dit zorgt voor een goede balans tussen werk en privé. Ik plan mijn eigen rust momenten in, dat moet ik ook echt doen, want anders zit ik zo tot een uur of 2 in de nacht te werken. En met het bloggen geldt eigenlijk precies hetzelfde.

Welke klusjes in het huishouden heb je opgegeven of laat je als eerste vallen?

Strijken! Echt. Wat een grafhekel heb ik daaraan zeg. Eerder deed ik het met plezier. Nu verzin ik handige foefjes. Zoals bijvoorbeeld blouses na het wassen meteen goed uitkloppen en aan een kleerhanger hangen. Scheelt echt werk! Ook de ramen overigens. Het is dat ik nu dus thuis zit en ze van de week maar weer heb gedaan, maar ik had ze zeker al dik 1,5 jaar niet meer gewassen haha! We kunnen nu weer naar buiten kijken.

Wanneer was de laatste keer me-time en wat heb je toen gedaan?

Tegenwoordig plan ik mijn “tijd voor jezelf-momenten” in. Me-time vind ik een vreselijk woord, sorry. Maar het tijd voor mezelf inplannen was één van mijn doelen, en ook dit doe ik met mijn geliefde Purpuz planner. Iedere avond na 19.00 uur als de kleine meid op bed ligt, heb ik mijn planner roze gekleurd. Roze staat voor chill tijd. Nu is dat niet per definitie iedere avond. Maar wel meerdere avonden in de week. Ik moet wel, anders sla ik door in het werken en blijf ik dus tot middernacht typen. Niet bevorderlijk voor mijn rust en vooral niet voor mijn humeur haha.

Heb je wel eens een date night en wat doen jullie dan?

Datenight, poeh, dat is altijd lastig plannen en absoluut ook iets wat we vaker zouden moeten doen. Omdat wij in het Oosten wonen en onze familie en vrienden in het Noorden, is dit altijd een punt an sich. De momenten dat we dus samen weg zijn of kunnen gaan, is vaak op het moment dat wij een nachtje of weekendje bij mijn schoonouders overnachten. Dan hebben we namelijk oppas en kunnen we vaak even met vrienden naar de pub, of een avondje naar de bioscoop en wat gaan eten.

Hoe vaak zie je je vriend(inn)en en wat doen jullie dan?

Eerlijk gezegd zie ik mijn vriendinnen veel te weinig. Een groot deel van mijn vriendinnen wonen namelijk allemaal in het Noorden en twee zelfs in het Westen. Een ritje die je dus niet zomaar 1,2,3 doet. We willen ook dolgraag weer terug verhuizen naar het Noorden zodat we onze sociale contacten weer wat beter kunnen onderhouden, maar nu is het toch vaak wanneer we dat weekendje bij mijn schoonouders zijn dat ik ze zie. Dat vergt overigens veel plan werk, want iedereen wil graag afspreken en een weekend is zoooooooo kort.

Heb je veel contact met je familie?

Ik heb vooral veel telefonisch contact met onze families. Dit voornamelijk omdat we dus op 1,5 tot 2 uur afstand weg wonen en ik dus niet even snel heen kan fietsen en/of lopen om een bakkie leut te doen. Dat mis ik wel. Heel erg zelfs. Vandaar ook onze verhuisdromen..

Waaraan kan je als eerste zien dat er eigenlijk veel meer uren in een dag moeten zitten? Oftewel hoe zien jouw prioriteiten er uit?

Mijn prioriteiten liggen bij Leia, maar ik merk dat ik nu al wel wat vaker ook achter de pc kruip als zij gewoon lekker voor zichzelf aan het spelen is. Wanneer ik merk dat er meer uren in een dag moeten zitten? Wanneer ik weer eens om half 1 in de nacht achter mijn geliefde pc weg kruip en er nog 100 dingen op mijn to-do list staan. Maar goed, de ene week is het drukker dan de andere week. Het vergt gewoon goede planning en time-management.

Doe jij je soms wel eens beter voor dan in werkelijkheid?

Neuh waarom? Een foto met wallen plaats ik net zo makkelijk als een fris koppie. Oke, ik beken, rommelige hoekjes in huis probeer ik wel te vermijden voor een foto maar hey, ik ben net als jij ook gewoon een mens. En ik ben zeker niet perfect, die wens heb ik ook niet. Een paar kilootjes minder, ja dat dan weer wel haha! Maar nee, ik doe mij niet anders voor dan wie ik daadwerkelijk ben. Wat je hier ziet, is wat je ook in werkelijkheid krijgt voorgeschoteld.

Welke tips heb je voor andere moeders?

Plan! Echt. Doe het. Het biedt rust, structuur en een leeg hoofd. En daarnaast is het niet erg om een keer niet te strijken, de afwas een dag langer te laten staan. Wie heeft bepaald dat we perfect moeten zijn? ik niet, en ik ben het ook niet van plan. Natuurlijk heb ik ook minder goede eigenschappen, maar die moet een ander dan maar voor lief nemen denk ik dan. Het is tijd om te stoppen met people-pleasing, (ik ben hier namelijk een ster in) en meer aan jezelf en je gezin te denken.

Wat vraag jij je wel eens af hoe anderen moeders dat aanpakken?

Waar ik wel benieuwd naar ben, is hoe andere moeders het voor elkaar boksen om een eigen onderneming te onderhouden naast een gezin. Hoe je dat bent gestart ook. Want ik vind het knap lastig en merk dat ik soms (te) veel uren kwijt ben aan het bouwen van mijn “imperium”, kuch haha! Hoe verdeel je het beste de aandacht tussen je onderneming, je gezin, je sociale contacten en nog belangrijker, wanneer nam je het risico? Want het is toch wel een risico die je neemt wanneer je zzp-er wordt.

Nu ben ik natuurlijk ook heel nieuwsgierig naar hoe het bij jullie achter de deuren er aan toe gaat. Daarom tag ik Mamablogger Joyce van Mamakletst, Malou van persoonlijk mamablog madebymalou en Marjo. Hoe houden jullie alle ballen in de lucht? En vergeet je de bedenker, Linda van mamaliefde, niet te vermelden wanneer je de tag overneemt?

Hoe houd jij alle ballen in de lucht?

afbeelding vrouw aan bureau via shutterstock

One thought on “Hoe houd ik alle ballen in de lucht als werkende moeder

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.