Hoe ik de strijd tegen hooikoorts hebben gewonnen

Whoohooo de lente is in volle gang, de blaadjes zijn weer mooi groen, de bloemen bloeien optimaal en ik? Ik nies me een ongeluk dankzij die vervelende hooikoorts. Het stomme is nog wel dat dit pas het derde jaar is dat ik last heb van hooikoorts, hoe dan? In dit artikel vertel ik je waar hooikoorts vandaan komt, welke klachten je ervan krijgt en hoe ik de strijd heb gewonnen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vision Direct

Wat is hooikoorts?

Een andere benaming voor hooikoorts is pollenallergie of pollinose. Wanneer je hooikoorts hebt, ben je dus allergisch voor stuifmeel van bloeiende bomen, grassen, pollen en planten. Je immuunsysteem reageert hier nogal heftig op, dat komt door de stof histamine die in actie komt om de ‘schadelijke stoffen’ uit het lichaam te krijgen. Door de tof histamine verwijden de bloedvaten, waardoor slijmvliezen gaan zwellen en meer slijm produceren. Zo ontstaan ook de hooikoorts symptonen.

De allergische reactie bij hooikoorts ontstaat dus eigenlijk door de histamine die wordt aangemaakt door de pollen die als schadelijke stof worden gezien. Drink geen bier of wijn, die zorgen namelijk dat de histamine aanmaak worden vergroot en je meer klachten krijgt. Ik heb dit voor de grap eens uitgeprobeerd, doe ik nooit weer! Na twee glazen wijn werd ik de volgende dag wakker met dikke ogen en een snotkop. Wat je wel voor drankje kunt drinken in de zomer? Gin-tonic of wodka, hier zitten namelijk histamine en sulfieten in die de hooikoorts klachten versterken. Gin drink je uiteraard met Fever Tree Tonic, yummie!!

Symptomen en klachten bij hooikoorts:

Je reageert meestal niet op alle soorten stuifmeel, maar je kunt in elk geval last krijgen van de volgende symptomen:

  • Een loopneus of een verstopte neus
  • Jeukende of tranende ogen
  • Niezen
  • Een kriebelend gevoel in de keel
  • Hoesten

Sommige mensen kunnen echt flink ziek worden van hooikoorst. Zo had ik dat 2 jaar geleden voor het eerst. Ik dacht dat het een verkoudheid was, later een keelontsteking, maar naar twee weken moeilijk doen en de nodige (nutteloze) anti-biotica kwam de arts ineens met het heldere moment: misschien heb je wel hooikoorts. En dat was het dus ook. Tijdens regenachtige dagen had ik amper last van de symptonen, maar bij mooi weer barstte de ellende meteen weer los. Inmiddels heb ik een handige app op mijn telefoon met “het pollen nieuws” waarbij ik precies kan zien op welke dagen de hooikoorts het ergst kan zijn. De app heet “Pollennieuws” en is (gratis) te vinden in de Google Play Store en de App Store van Apple.

Minder bekende symptomen van hooikoorts

Minder bekende, maar wel veelvoorkomende symptomen bij hooikoorts, zijn slaapproblemen, veel hoofdpijnen, slecht kunnen eten en lamlendigheid. Hooikoorts kan dus meer invloed op je dagelijks leven hebben dan je denkt.

Medicatie tegen hooikoorts

Hooikoorts is niet levensbedreigend, maar kan dus wel een vervelende impact hebben op je dagelijkse routine. Vorige jaar zag ik bijvoorbeeld heel erg op tegen de zomer omdat ik bang was weer zolang ziek te zijn van de hooikoorts. Inmiddels heb ik dat nare gevoel gedag gezegd omdat ik de klachten heel goed kan bestrijden met medicatie.

Om de klachten te verminderen of bestrijden kun je kiezen voor tabletjees, oogdruppels of een neusspray. Ook kun je je laten intapen, heb ik dit jaar geprobeerd, maar had ik persoonlijk geen baat bij. Wel heb ik heel erg baat bij de oogdruppels van Vision Direct , ze geven direct verlichting aan kriebelige en jeukerige ogen. Het fijne aan deze druppels is dat mijn ogen zoveel minder moe aanvoelen en niet meer zo droog. Daarnaast slik tabletjes, hele goedkope van de drogist

bovenstaande foto is van 2016, toen ik mijn eerste hooikoortsaanval had en mega dikke ogen kreeg

Lees ook: de meest voorkomende klachten en behandelingen bij kinderfysiotherapie

Ineens hooikoorts, hoe dan? Erfelijk?

Hooikoorts krijg je niet van de één op de andere dag. Dat is iets wat in de loop der jaren ontwikkelt in je lijf, om precies te zijn in je slijmvliezen. Ze worden steeds gevoeliger en gevoeliger tot er vanzelf een allergische reactie ontstaat. Dit kan te maken hebben met je hormoonhuishouding (nietzo gek dus dat ik het kreeg nadat ik van Leia ben bevallen).

Erfelijkheid speelt zeker een rol bij hooikoorts. De gevoeligheid voor hooikoorts is bij geboorte al bepaald. Vooral wanneer een ouder al hooikoorts heeft is de kans stukken groter dat het kind ook hooikoorts krijgt. Hebben beide ouders hooikoorts dan is de kans nóg groter, maar dit wil niet zeggen dat wanneer beide ouders geen hooikoorts hebben, jij ook geen hooikoorts kan krijgen. De klachten ontwikkelen zich in elk geval meestal tussen de tiende en dertigste levensjaar… Mooi is dat.

Hooikoorts is dus echt mega irritant, maar goed te bestrijden. Heb jij hooikoorts? Heb jij nog fijne tips om zo prettig mogelijk de lente en zomer door te komen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.