wat je moet regelen voor baby er is | 9 tips

Een kindje krijgen is super spannend, vooral wanneer het je eerste is. Je moet een hele hoop zaken regelen voor je je kleine spruit in je armen kunt sluiten. Om het jullie wat gemakkelijker te maken heb ik daarom een lijstje opgesteld met daarin  5x de leuke dingen die je moet regelen voor baby er is en 4x de minder leuke dingen die je moet regelen voor baby is. 

5 leuke dingen die je moet regelen voor baby er is

Het goede nieuws naar buiten brengen

Jullie zijn vast helemaal in de wolken, een positieve test! WHOEHOE!! Dit nieuws houden jullie waarschijnlijk de eerste tijd even voor jullie zelf, tot je die ene moeilijke grens voorbij bent, of niet.. Er zijn genoeg stellen die het nieuws al eerder delen. Daarna moet het prachtige nieuws natuurlijk gedeeld worden. Wanneer je dit doet is helemaal aan jullie zelf natuurlijk! Heb je er ook al over nagedacht hoe je dit gaat vertellen? Vaak maken aanstaande ouders hier een speciaal momentje van, zo hebben wij bijvoorbeeld mijn schoonouders een cadeautje gegeven. In het cadeautje zaten dan babysokjes.

De babykamer inrichten

De babykamer! Dit was mijn favoriete bezigheid! Ik heb uren met mijn zwangere buik in haar kamertje gezeten, te bedenken hoe het allemaal zou zijn. Pinterest was mijn inspiratie bron, maar je kan natuurlijk ook ouderwetse Moodboards maken. Of wie weet ben jij wel meer van het haken en ben je bezig met leuke sokjes, mutsjes en dekentjes. Toch wel gek he dat er straks echt een klein meisje of jongetje in dat kamertje komt te slapen? Zo onwerkelijk!

Een naam bedenken

Wellicht hebben jullie hier al eerder over nagedacht? Het blijkt toch één van de meest lastige taken van aankomende ouders om dé perfecte naam te bedenken. Voor ons was het met een meisje echt heel makkelijk, maar als we een jongen hadden gekregen had hij nu nog steeds geen naam gehad. Tip: check ook wat de naam betekent in andere landen/talen!

Genieten van je verlof

Ik moet bekennen dat ik door de vroeggeboorte van mijn dochter geen verlof heb gehad, maar wat ik vaak van aanstaande moeders hoor is dat je dagen heel snel heel erg volgepland zijn, denk bijvoorbeeld aan het obsessief schoonmaken van je huis en het doen van wasjes, ja echt, dat ga je doen! En dan nog even op bezoek bij je opa en oma of lunchen met een vriendin.. Vergeet niet om af en toe eens een moment voor jezelf te nemen om lekker op de bank te gaan hangen en lekker te netflixen.

Geboortekaartjes uitzoeken of ontwerpen

Ga jij over de top met het kaartje of heb je liever wat meer basic? Je kunt erg gemakkelijk (met hulp) online zelf je geboortekaartjes ontwerpen, een leuke bezigheid voor tijdens je verlof. Of als je net zo als ik geen verlof hebt gehad omdat je kindje zich te vroeg aankondigt, je kunt dit doen wanneer jij er zin in hebt. Ik heb mijn kaartjes met een specifiek programma op de computer ontworpen en vond het echt heerlijk om hier uren aan te lopen knoeien. Start wel op tijd met het verzamelen van postadressen, scheelt je op het eind wat Behoorlijk wat stress. Ik heb zo bijvoorbeeld een excel bestandje gemaakt die ik zo naar de drukker kon mailen, maar op die manier zou je ook heel snel zelf etiketten kunnen printen.

4x De minder leuke dingen die je moet regelen voor baby er is

Een melding maken bij je zorgverzekering en de uitvaartverzekering regelen

Het is belangrijk dat jouw zorgverzekering op de hoogte is dat jullie een kindje krijgen. Zo kan er bekeken worden wat er allemaal in jouw zorgpakket zit en of je die misschien moet aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan bevallen in het ziekenhuis (zonder medische aandoening), fysiotherapie en kraamzorg. Via de zorgverzekering kun je dan ook meteen kraamzorg aanvragen. Na je bevalling moet je kindje ook worden bijgeschreven bij jouw zorgverzekering. Verder is het nodig om je kindje bij te schrijven bij je uitvaartverzekering. Dit kan bij vader of moeder en is tot zijn/haar 18de jaar kosteloos. Daarna kan je kind zelf zijn uitvaart op zich nemen.

Kinderopvang/gastouder/oppas kiezen

Zeker bij een eerste kindje gaat er flink wat veranderen in jullie dagelijkse planning. Gaat één van jullie minder werken? Komen opa of oma oppassen? Hoeveel dagen gaat jullie kindje naar de opvang? Welke opvang kiezen we? Welke vragen moeten we dan stellen? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen en met de antwoorden puzzel je een mooi schema in elkaar! Let er ook op dat je bedenkt wat te doen als je kindje ziek is of juist een van de oppassers…

Een spaarrekening openen

Kinderen kosten geld en kinderen zijn duuuuuuur, niet alleen in de beginfase wanneer je alles nog moet aanschaffen, maar ook wanneer ze al een stuk ouder zijn. Denk bijvoorbeeld aan studeren.. Daar gaat nogal wat geld in zitten, vooral nu dat hele leenstelsel qua studiefinanciering is aangepast. Tijdens de zwangerschap kun je bijvoorbeeld alvast een spaarrekening openen om dus in kleine stapjes alvast te sparen voor bijvoorbeeld de studiekosten van je kind, wij hebben een spaarrekening geopend bij moneyou, dit is online en ik krijg elk kwartaal rente. Wanneer Leia 4 jaar is halen we het geld eraf en gaan we samen naar de bank om daar een spaarrekening op haar naam te openen. Dan heeft ze meteen een stukje start kapitaal (waardoor je vaak leuke extra’s ontvangt) en leert ze ook hoe ze zelf moet sparen.

Testament opstellen of aanpassen

Niet iedereen heeft een testament, maar met een baby op komst is dit een goed moment om hier in elk geval goed over na te denken en er uiteindelijk dus een op te maken. In dit document kan onder andere worden opgenomen wie de voogd van je kindje is, maar heel eerlijk…. Wij hebben het niet gedaan. We hebben al wel in ons hoofd wie we als voogd zouden willen, maar dat moeten we nog met de persoon in kwestie bespreken.

lees ook: de moderne rouwetiquette

Dat waren ze, de 9 dingen die je echt even moet regelen voor baby er is. Zowel leuke- als minder leuke zaken…

8 thoughts on “wat je moet regelen voor baby er is | 9 tips

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.