Hoe weet ik welke vetten goed zijn?

Het is wetenschappelijk bewezen: vetten helpen je bij het afvallen. Sterker nog, het Amerikaanse Institute of Medicine adviseert om 20 tot 35% van je calorie inname uit vetten te halen. Deze aanbeveling is uiteraard geen vrijbrief om naar de dichtstbijzijnde snackbar (bij mij een deur verder, help!) te rennen. Het is zaak de juiste vetten te kiezen, maar hoe weet ik welke vetten goed zijn?

Hoe weet ik welke vetten goed zijn?

Het is dus zaak om de juiste vetten te kiezen en bewerkt voedsel, zoals gefrituurde gerechten, te laten staan. Juiste vetten zijn meervoudig onverzadigde vetten zoals noten, avocado’s en gezonde olie. Volgens onderzoek van in het Britisch Journal of Nutrition leidt een dieet met veel meervoudig onverzadigde vetten, zelfs wanneer iemand precies hetzelfde aantal calorien blijft eten, tot licht gewichtsverlies.

Sterker nog, dieters die relatief veel vetten in hun dieet opnamen hadden 25 dagen minder nodig om 4,5 kilo kwijt te raken dan degenen die relatief veel koolhydraten aten, aldus onderzoekers aan de John Hopkins University. En we hebben het hier over een percent`ge van 30% vet. Eet dus liever voeding met gezonde vetten zoals rundvlees (kogelbiefstuk YAY! en sirloin steak), magere kwark, vette vis, verse noten en eieren (ja ook het eigeel!).

Veroorzaken koolhydraten buikvet?

Ondanks alles wat we van het gemiddelde dieet uit de jaren negentig hebben meegekregen, zijn koolhydraten niet je vijand. Jazeker, als je er te veel van eet, zul je aankomen – net zo goed als van elk ander type voedsel. Maar als het om afvallen gaat, dan telt alleen de totale hoeveelheid calorieën. Als je meer eet dan je verbrandt, worden ongebruikte calorieën uiteindelijk omgezet in vet, dat wordt dan opgeslagen in je buik of een andere plek, ongeacht het voedseltype waarvan die calorieën afkomstig zijn.

Dat gezegd hebbende: als je wilskracht bij de aanblik van een koolhydraatrijk snack of maaltijd als sneeuw voor de zon verdwijnt, dan is ervan afblijven natuurlijk de voor de hand liggende manier om af te vallen…. Maar eenvoudig? Not really haha. Een realistischer methode is ervoor te zorgen dat de koolhydraten die je eet van het meervoudige soort zijn, die je vindt in volkoren granen en rauwe groenten en fruit. Aangezien je daardoor veel vezels binnen krijgt is het makkelijker om het bij een kleine portie te houden dan bij voeding die veel geraffineerde koolhydraten bevat, zoals witbrood, pasta en rijst.

Wij hebben vast wat gezond broodbeleg voor je geselecteerd.

One thought on “Hoe weet ik welke vetten goed zijn?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.