Tips: Kerststress vermijden en de 10 meest irritante vragen met kerst

Met kerst moet alles fijn en vredig zijn. Dat hoort tenslotte zo toch? De realiteit is echter vaak net ff anders. Hoe maak je het dit jaar leuker? Ik zet de 10 meest irritante vragen met kerst voor je op een rij en geef je een aantal tips om ruzies en kerststress te vermijden. 

De 10 meest irritante vragen met kerst

 1. Heb je nou nog geen vriend?
 2. Wanneer gaan jullie eindelijk trouwen?
 3. Waar blijft die baby? Of waar blijft de tweede?
 4. Waarom zien we je niet vaker?
 5. Het wil niet echt lukken met afvallen he?
 6. Wanneer ga je nou eens een echte baan zoeken?
 7. Zou je dat tweede stukje taart wel nemen?
 8. Waarom waren we niet uitgenodigd voor je verjaardag/jubileum/huwelijk?
 9. Kun je je dat financieel wel veroorloven?
 10. Kun je je kind niet wat beter in de hand houden?

Je antwoord?: Hoe zou jij je voelen als ik jóú dat zou vragen? 

kerststress is het al bijna kerst tag kerstdiner met een dreumes

Tips om kerststress en -ruzies te vermijden:

 • Ga samen iets actiefs doen inplaats van de hele dag binnen te zitten
 • Ga lekker in een restaurant eten. Mensen zijn dan vaak wat netter en laten zich minder snel gaan.
 • Bedankt vooraf wie of wat je het meest irriteert en hoe je daarop wilt reageren. Dus: als mijn tante weer gaan opscheppen over haar kinderen, prijs ik ze de hemel in. Zo word je minder door je frustraties overvallen en houd je je emoties in de hand.
 • Do you want to be right or to be happy? Is een van de favo uitspraken van dr. Phil. Ja jongens Dr. Phil is baas! Maar goed, is het echt zo belangrijk om gelijk te krijgen? Laat storende opmerkingen lekker gaan, hoe irritant ook. Ze zeggen meer over de ander dan over jou. En bedenk: je hoeft je tegenover niemand te bewijzen.
 • Spreek met je partner of een ander familielid een codewoord af. Als die persoon merkt dat je je aan het opwinden bent of dat je in zo’n oeverloze discussie verzandt, kan hij je daarmee waarschuwen. Hoogtijd om ff wat anders te gaan doen.
 • Spelletjes zijn een leuke bezigheid en hier een beetje traditie geworden met de kerstdagen. Maar denk erom, ga geen spellen als monopoly of mens-erger-je-niet (vooral die laatste aaaaargh) uit de kast trekken bij dit soort dagen. Dat is vragen om problemen bij mensen familieleden die niet tegen hun verlies kunnen.
 • Waarom zou je problemen opzoeken? Bots je altijd met een bepaald persoon (of personen), mijd diegene dan zoveel mogelijk.
 • Het klinkt heel zoetsappig, maar het kan echt helpen om als familie aandacht te vestigen op wat wél goed gaat en waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld door voor het eten iedereen kort te laten vertellen wat hem of haar dat jaar blij heeft gemaakt. Zoiets zorgt voor instant andere sfeer.
 • Kerst is altijd een periode waar zorgen en verdriet nog waarder wegen dan op andere momenten. Dus als je weet dat die lawaaiige tante haar man mist of dat je chaggie broer geldproblemen heeft, wees dan juist extra aardig. Net ff een hart onder de riem steken. Zal ze goed doen.

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips en komen jullie zo de kerstdagen een beetje door. Welke van de 10 irritante vragen vind jij het meest vervelend tijdens kerst? Hoe reageer je erop? Klets mee in de reacties!

Liefs Cassandra

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.