Kunstmatige baarmoeder vervangt couveuse voor prematuren

Binnenkort is het voor prematuur geboren kinderen mogelijk om lager in de “baarmoeder” te wonen. Wetenschappers werken namelijk op dit moment aan een kunstmatige baarmoeder. Een kunstmatige baarmoeder die uiteindelijk de couveuse zal gaan vervangen voor prematuur geboren kinderen? 

Kunstmatige baarmoeder vervangt couveuse?

Het is de bedoeling dat prematuur geboren kindjes een paar weken extra in deze baarmoederachtige omgeving kunnen doorbrengen zodat ze meer tijd hebben om hun longetjes te kunnen ontwikkelen. Dit zou volgens de wetenschappers van het Children’s Hospital of Philadelphia een betere oplossing zijn dan in de couveuse die nu veel gebruikt wordt. Uiteindelijk is dan ook het doel om de couveuse te vervangen voor deze kunstmatige baarmoeder

Bron: A Unique Womb-Like Device Could Reduce Mortality and Disability for Extremely Premature Babies

Hoe werkt die kunstmatige baarmoeder?

Het buitenbaarmoederlijke systeem is ontworpen om de baarmoeder te imiteren voor zover dat mogelijk is. De kunstmatige baarmoeder is een zak, lijkend op een diepvrieszakje, gevuld met vloeistoffen. Hiermee wordt het vruchtwater gesimuleerd, daarnaast hangt er een mechanische placenta aan waarmee het zuurstofgehalte in het bloed op pijl wordt gehouden. Te vroeg geboren kinderen kunnen in deze bijna steriele omgeving geproduceerd vruchtwater ademen.

Lieve Lammetjes

De eerste testen zijn inmiddels al gedaan met lammetjes. Uit de simulatie blijkt dat de kunstmatige baarmoeder zo dicht bij de werkelijke baarmoeder zit, dat deze techniek nog best eens echt zou kunnen werken. De lammetjes die te vroeg waren geboren groeiden tijdens de drie a vier weken in de kunstmatige baarmoeder normaal door. Het jammer is wel, dat het nog jaaaaaren kan duren voor het getest kan worden op mensen. Maar wat is het toch fijn dat wetenschap bestaat!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

13 thoughts on “Kunstmatige baarmoeder vervangt couveuse voor prematuren

 • lotuswritings84 says:

  Bizar wat ze kunnen! Ik vind dit een heel mooie ontwikkeling, hopelijk vermindert dit straks toch de stress voor jonge ouders omdat de overlevingskansen gewoon veel groter zijn en de complicaties aanzienlijk minder.

 • Ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden eerlijk gezegd. Ons meisje was 3 maanden te vroeg geboren en natuurlijk wil je dan het beste voor je kind. Maar zo kun je totaal niet binden met je kind of het vast houden. En hoe gaan ze dit testen op mensjes, dat vind ik altijd zo eng en spannend. Maar goed, met de lammetjes is het wel goed gegaan!

  • Nee binding zal een probleem kunnen worden inderdaad, maar daar staat dan wel tegenover dat het kindje meer overlevingskansen heeft en er inwendig meer gerijpt kan worden zoals de longetjes. Ik denk dat ik persoonlijk toch meer zou kiezen voor dit, en denk dat ze wel iets verzinnen op de binding?

 • Wat is er toch ongelooflijk veel mogelijk! Toevallig gisteren mogen meekijken in de couveuse van het zoontje van mijn nichtje dat deze week na 31 weken geboren moest worden. Heel bijzonder. De baby krijgt op die manier natuurlijk veel minder prikkels dus ik ben heel benieuwd of het voor mensenbaby’s ook werkt.

 • Ik heb hier al veel over gehoord en ben vooral benieuwd naar alle nieuwe mogelijkheden die er nu gaan komen. Fijn dat de wetenschap er zo op vooruit gaat!

 • marliesneerinck says:

  Goed dat de wetenschap er zo op vooruit gaat! Mijn zus was veel te vroeg geboren, dus ik heb er firsthand evaring mee. Gelukkig is ze 100% in orde nu :)

 • krachtigemoeders says:

  IIk vindt het mooi dat zoiets mogelijk is en ik vermoed dat ze niet voorbij zullen zijn gegaan aan de hechting die ook nodig is

 • Mooi hè, ik zag het idd ook voorbijkomen. Nu hopen dat het onderzoek ernaar voldoende financiele mogelijkheid krijgt om doorgang te vinden. ik heb die kleine premature babytjes van heel dichtbij gezien. Dan pas snap je hoe fragiel een babytje dat te vroeg geboren is eigenlijk nog is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.