Moet het vaccineren van kinderen verplicht worden?

Onlangs las ik bij mijn collegablogger en vriendin Josan over het verplichten van vaccineren, een goed geschreven blog die mij aan het denken zette. Is het namelijk wel haalbaar van de Overheid om het vaccineren van kinderen verplicht te laten worden? Wat vind jij hiervan? Moet het vaccineren van kinderen verplicht worden?

Moet het vaccineren van kinderen verplicht worden?

Kun je kiezen voor vaccineren dan?

Eerlijk gezegd wist ik bij de geboorte van onze dochter niet eens dat je kon kiezen om wel of niet te vaccineren. Wij hebben dan ook ‘gewoon’ het vaccinatieprogramma doorlopen. De eerste prikken heeft mijn dochter wel later gekregen omdat ze naast haar vroeggeboorte, ook last had van gewichtsverlies en ze bang waren dat ze nog niet sterk genoeg was. Pas toen Melanie een gastblog voor Momambition.nl schreef over waarom zij niet vaccineren werd ik mij pas bewust dat je hier dus voor kunt kiezen.

Ik ging in gesprek met manlief hierover maar hij was meteen heel erg resoluut. Er wordt gewoon gevaccineerd. PUNT. Door niet te vaccineren zet je niet alleen het leven van je eigen kind op het spel maar ook die van de anderen om je heen. Zijn mening is dus vrij duidelijk. Ik ben zelf iemand die heel open is in het bespreken van dit soort onderwerpen en ik zie ook graag de meningen van anderen. Zo vertelde bijvoorbeeld Kim over het overlijden door niet te vaccineren. Dit vond ik ook wel aangrijpend om te lezen.

Ons standpunt blijft

En zo ben ik mij meer gaan inlezen over het wel of niet vaccineren van onze dochter. Uiteindelijk blijf ik toch bij het standpunt om mijn dochter te blijven vaccineren. Ik loop liever geen risico. Voor zowel mezelf niet als voor andere kinderen ons land. Mijn dochter heeft door haar vroeggeboorte al een wat mindere weerstand en ik zou mijzelf nooit vergeven als zij een ziekte zou krijgen door haar niet in te enten.

De oorlog tussen wel en niet vaccineren moet stoppen

Vind ik jou een slechte ouder omdat je niet vaccineert? Neuh, ik vind namelijk dat iedere ouder zelf zijn of haar keuzes moet maken in de opvoeding. En ik ga ervan uit dat je dit altijd met voorbedachte rade doet, met oog op de veiligheid van je kind. Daarom vind ik het ook belangrijk om het onderwerp bespreekbaar te maken zonder dat er meteen 2 kampen ontstaan die recht tegen over elkaar staan en mekaar de grond in stampen. Laten we elkaar en elkaars keuze respecteren en stoppen met de oorlog tussen wel of niet vaccineren.

Ik vraag mijzelf überhaupt ook af of het wel haalbaar is om het vaccineren verplicht te laten worden. Ik bedoel. Hoe wil je dat bewerkstelligen dan? Wil je ouders aan hun haren naar het consultatiebureau slepen? Ze een boete opleggen als ze niet vaccineren? Dat kan toch niet?! Mensen vallen toch over het hele “verplicht” denk ik. Want als iets verplicht wordt, dan gaan mensen zich automatisch er tegen verzetten. Dat zit in het aard van het beestje.

Wat dat betreft ben ik het eens met Tamara die ook een stuk over het verplicht vaccineren schreef:

“Wel denk ik dat het een goed idee komt om meer goede en betrouwbare onafhankelijke informatie aan te bieden aan mensen die twijfelen. Op sites op internet kan iedereen van alles lopen verkondigen over het wel of niet vaccineren. Ja, dat er gekke dingen in vaccinaties zitten geloof ik best, maar die zitten ook in ons eten en drinken en daarmee stoppen is ook geen optie ? “

Wat vind jij? Moet het vaccineren van kinderen verplicht worden? Waarom heb jij je kind wel of niet gevaccineerd?

3 thoughts on “Moet het vaccineren van kinderen verplicht worden?

  • Heel controversieel onderwerp, dat heb ik de afgelopen jaren wel gemerkt. Goed dat je erover schrijft! Ik heb mijn kinderen wel laten inenten, en hoop ook dat zoveel mogelijk mensen dat blijven doen. Alleen als veel mensen mee doen, blijven de mensen die niet kunnen worden gevaccineerd beschermd.
    Maar goed, ik ken ook genoeg verhalen van mensen uit mijn omgeving die door verhalen op internet besloten hebben om het niet te doen. Het blijft lastig.

  • Inenten is niet goed voor het immuunsysteem. Daar zijn andere, betere manieren voor om dat te versterken. Plus dat je er weer andere ziektes voor in de plaats krijgt, als je kinderen wel inent.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.