Tweedehands kleding, vies of juist duurzaam?

Vorige week gaf ik jullie al een aantal sleutels om duurzamer te leren leven, vandaag wil ik daar nog even op inhaken. Want duurzamer leven kan ook door het aanschaffen van kleding. Dit hoeft namelijk niet perse nieuw te zijn, tweedehands is ook een goede mogelijkheid. Maar toch heerst hier op de een of andere manier een taboe op. Mensen vinden tweedehands kleding vaak maar vies. Wat vind ik er eigenlijk van? En jij?

Gepest door tweedehands kleding

Als kind liep ik eigenlijk met regelmaat in tweedehands kleding. Zowel tweedehands babykleding als kinderkleding toen ik wat ouder werd. Mijn moeder was jong toen ze mij kreeg en moest de eindjes aan elkaar knopen omdat we in de bijstand zaten. Niet meer dan logisch dat ze haar vondsten vaak bij de Kringloop deed. Eerlijk gezegd vond ik dat toen heel erg vervelend, beter nog; ik vond het ronduit PIEP. Ik werd namelijk regelmatig gepest omdat ik tweedehands kleding droeg. Arme sloeber was de stempel die ik kreeg. Ik heb hier dan ook regelmatig woorden over gehad met mijn moeder, maar nu ik ouder ben, begrijp ik de situatie waarin we toen verkeerden veel beter. In de bijstand kun je namelijk niet heel veel anders dan kiezen voor tweedehands.

En nu? Nog steeds in tweedehands?

Maar nu, nu ben ik zelf volwassen én moeder. Draag ik nu ik ouder ben ook tweedehands dameskleding? Eerlijk? Nee! Ik vertik het op de een of andere manier, of ik moet echt een super speciaal item tegenkomen waarvan ik denk ja! Die moet ik hebben!  Vaak zijn dat toch wel van die merk items van bijvoorbeeld een Ralph Lauren. Of het moet van vriendinnen zijn geweest, dat doe ik dan weer wel. Kleding ruilen of iets. Maar dan weet ik waar het vandaan komt ofzo?!

Ook voor Leia betrap ik mezelf erop dat ik geen tweedehands kleding voor haar koop. Ik heb er eigenlijk nooit bewust over nagedacht, mijn man is er op de een of andere manier altijd fel op tegen geweest. Geen tweedehands voor zijn prinsesje hoor! Maar nu ik er over nadenk slaat het eigenlijk nergens op. Vooral voor die kleintjes maakt het geen drol uit of het nou nieuw is of tweedehands. Die kleintjes groeien zo ontzettend snel uit te kleren dat je er soms niet tegen kunt kopen. Hoe makkelijk is het dan om een tweedehands item te kopen? Koop een duurzaam stuk van een merk als Vingino tweedehands.. Ben je vaak net zo veel kwijt als een legging bij de Primark. Alleen dan is het wel duurzamer en steviger materiaal en hoef je het niet na driemaal wassen weg te smijten. Gewoon even in de wasmachine en klaar. Weg geuren van de vorige eigenaar.

Wist je overigens dat er tegenwoordig enorm veel leuke winkeltjes te vinden zijn waar je tweedehands kleding kunt halen. Hoeft niet perse bij een kringloop hoor. In Groningen heb je bijvoorbeeld de Groningse Diva zitten voor dames of hier in Almelo een Pom & Floor voor kids. Vaak allemaal exclusieve merken voor bodemprijsjes. En alle kleding wordt altijd goed nagekeken. Ik zou dit eigenlijk meer moeten doen.

Wat doe jij?

Zeg eens eerlijk. Wat vind jij van tweedehands kleding kopen? Doe jij het wel of niet? En waarom? Zit er een speciale reden achter? Laat het mij weten in de reacties, ik klets er graag met jullie over want ik ben oprecht benieuwd.

22 thoughts on “Tweedehands kleding, vies of juist duurzaam?

 • Vroeger vond ik het idee een beetje viezig, terwijl onze dochters vaak iets dragen dat tweedehands is. Althans, de jongste twee. June krijgt vrijwel alles nieuw, maar haar kleding en van haar nichtjes gaat vaak door naar Rose en May. Nu ze wat ouder worden kopen we ook weleens nieuw. De reden is eigenlijk simpel: het is nog goed en kan nog mee. En omdat we hier twee meisjes hebben die vaak vies worden, is dat ook minder erg met tweedehands. Niet heel milieubewust dus, maar meer praktisch.

 • Zoals bij alles eigenlijk vind ik ook met tweedehands kleding… Lekker zelf weten! Voor mijn kids had ik in de kleine maatjes best veel tweedehands en dat zag je er echt niet aan af! En inderdaad, in een wip waren ze eruit gegroeid. Helemaal prima! Nu de kinderen ouder worden is het meeste nieuw, ze ontwikkelen hun eigen smaak en willen ook zelf kiezen. Maar soms kom ik onverwachts iets moois tweedehands tegen of krijg ik iets leuks van een collega… Daar zijn mijn kids net zo blij mee en associeer ik absoluut niet net arme sloeber of welke stempel dan ook! Gewoon een fijne meevaller!

  • Ja ik snap wel dat wanneer ze ouder worden ze eeen eigen smaak ontwikkelen en zich misschien ook een beetje afzetten tegen het idee dat het tweedehands is? Geen idee eigenlijk.

   Vind het wel fijn om te lezen dat het juist niet wordt geassocieerd met “arme mensen”. Vond dat vroeger echt zo naar.

 • We hebben het financieel ok, maar toch koop ik voor de kinderen meer tweedehands kledij dan nieuwe stukken. Ik vind het gewoon zonde van het geld om nieuw te kopen terwijl tweedehands de kleertjes nog in supermooie staat kunnen zijn. Ze dragen ook maar heel kort. Dit lijkt me beter voor oa het milieu dan aan hetzelfde budget de primark leeg te kopen.
  Voor mezelf koop ik geen 2ehands. Ik zou niet weten waar? Voor de kindjes vind je een zeer groot aanbod.

 • Iik koop zowel nieuw als tweedehands voor mijn kinderen. Alleen mooie merken die er nog als nieuw uit zien. Zeg nou zelf… De kleding is vaak nog helemaal perfect en kan nog prima een ronde mee. Zonde om het voor 5x zo veel nieuw te kopen… Ik ga graag naar mijn dank tweedehands winkel. Ik shop er de mooiste pareltjes.

 • Guilty! Ik doe het af en toe via marktplaats. Maar dan wel vaak merkkleding met de kaartjes er nog aan. Of een kleding ruil party met vriendinnen. Zo kun je aan hele leuke kleding komen met gesloten knip. En ik heb een paar shopverslaafde vriendinnen dus dat is altijd feest. En met wijn. En gezellig.

 • Mijn moeder zat ook in de bijstand met 6 kids, maar ik weet niet wat we 2e hands kregen… we kregen wel eens zakken kleding van andere gezinnen en mijn moeder shopte bij de Zeeman etc. Maar ik kan me niet herinneren dat ze naar kringlopen ging ofzo. Ik vond en vind het zelf niet erg – wassen en klaar. Volgens mij vonden mijn broertjes het minder leuk.

  Zelf ben ik echt fan van kringlopen maar met name dan voor spullen. Wel heb ik ook veel baby-/zwangerspullen en kleding via Marktplaats of uit de kringloop gehaald. Zeker die kleintjes groeien er zó snel uit. Maar we hebben ook ontzettend veel goede, nette (en tevens merk)kleding gekregen, dus 2e hands. Ik vind het prima, 2e hands kleding, alleen vind er voor mezelf nooit echt wat tussen. Maar voor de kleintjes wel – alleen sinds Noah er is eigenlijk haast niets meer gekocht, ook niet in de winkel/online; had nog alles van Levi en daarnaast van inmiddels 4 gezinnen die wij kennen ook zakken jongenskleding gehad. Wij zijn voorzien zonder echt iets uit te hoeven geven. :)

  En wij brengen inderdaad kleding naar Pom & Floor en van het tegoed wat ontstaat haal ik in de -75% sale nog wat extra dingetjes bij hen (totaal onnodig, maar voor die prijsjes te leuk om te laten liggen)! ^_^

  • Wij hebben nu die kringloop XL hier tegenover, heel netjes. Maar die kleding is echt 10 x niks helaas. Pom & Floor zou ik echt vaker naar binnen moeten lopen, maar vergeet het vaak gewoon. Best wel jammer eigenlijk want ze hebben zoveel leuks.

 • En wat Nele zegt “We hebben het financieel ok, maar toch koop ik voor de kinderen meer tweedehands kledij dan nieuwe stukken. Ik vind het gewoon zonde van het geld om nieuw te kopen terwijl tweedehands de kleertjes nog in supermooie staat kunnen zijn. Ze dragen ook maar heel kort.” Eens, gewoon zonde om zoveel geld meer te betalen voor zoiets!

 • Weet je, ik vind het altijd leuk voor een ander. Zelf draag ik liever geen tweedehands, gewoon omdat ik het niet prettig vind om iemand anders zijn energie te dragen. Miya daarentegen draagt wel alle kleding van Miya, maar dat zie ik dan weer niet echt als tweedehands ofzo

 • Duurzaam. Ik koop liefst tweedehands omdat het 1. minder productie oplevert, 2. Het vaak maar heel even gedragen is 3. De kleurstof er al uitgewassen is

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.