Gezinsuitbreiding op komst? Dit wil je vooraf weten

Dat je een flinke uitzetlijst hebt bij gezinsuitbreiding weten we allemaal. Maar naast al die leuke dingen komen er ook wat financiële regelzaken om de hoek kijken. Hier wil ik je graag een handje bij helpen, want ik kan me voorstellen dat je liever op die roze wolk blijft zitten in plaats van na te denken over wat je allemaal nog moet regelen. Daarom in deze blog: dit moet je regelen wanneer er gezinsuitbreiding op komst is:

HIER MOET JE AAN DENKEN BIJ GEZINSUITBREIDING

KINDEROPVANGTOESLAG

Werken jij en je partner allebei en gaat je kindje straks naar de opvang? Dan hebben jullie waarschijnlijk recht op kinderopvangtoeslag. Heel fijn, want dat scheelt je toch weer een paar centen. Je moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen, wat deze zijn en hoe je de toeslag kunt aanvragen vind je op toeslagen.nl.

En voordat je de kinderopvangtoeslag aanvraagt, moet je uiteraard eerst een keuze voor kinderopvang maken. Om je daar een beetje bij te helpen heb ik eerder voor je op een rij gezet wat voor vragen je kunt stellen aan een kinderopvang.

Wij hebben overigens zelf pas kinderopvangtoeslag hoeven aan te vragen na Leia haar eerste verjaardag. Wij hebben haar namelijk toen pas naar de kinderopvang gebracht. Dit had te maken met haar vroeggeboorte en haar lage weerstand.

ZORGVERZEKERING

Wanneer je zwanger bent en in het nieuwe jaar gaat bevallen, is het verstandig om voor het einde van dit jaar je zorgverzekering aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld bij de zorgverzekering van FBTO kiezen voor de module gezinsplanning. Met dit aanvullende pakket bovenop je basis verzekering wordt bijvoorbeeld de eigen bijdrage kraamzorg, een medisch kraampakket en anticonceptie vergoed. Dat laatste is wel fijn na de bevalling tenzij je meteen nog een kindje erachter aan wilt krijgen.

De module gezinsplanning zet je per 1 januari 2019 aan en kun je weer uitzetten voor 31 december 2019. Zodra je kindje is geboren moet het binnen 4 maanden bij je zorgverzekering worden geschreven.

Ook hierin kan ik je helaas weinig advies geven. Leia werd te vroeg geboren en gelukkig was ik verder oké verzekerd, anders had ik een enorme zorgkosten rekening gehad, een vroeggeboorte kost nu eenmaal meer medisch personeel en ingrepen. Kraamzorg heb ik bijvoorbeeld niet gehad omdat wij een aantal weken op de NICU hebben gelegen en het kraampakket, daar moest ik voor betalen destijds. Dus fijn dat er tegenwoordig verzekeringen zijn die dit voor je vergoeden.

lees ook: miskopen van de baby uitzetlijst

ANDERE VERZEKERINGEN

Naast de zorgverzekering is het ook belangrijk om bij gezinsuitbreiding naar je andere verzekeringen te kijken. Denk bijvoorbeeld aan een aansprakelijkheidsverzekering, de inboedelverzekering, de uitvaartverzekering, de rechtsbijstandverzekering en je reisverzekering wanneer je op vakantie gaat met je baby. Even tussen jou en mij: dikke kudo’s als je dat aandurft. Wij durfden met Leia niet op vakantie in de baby tijd haha! Het is belangrijk dat je polis een gezinsdekking heeft als je je kind meeverzekerd wilt hebben.

DIT WORDT AUTOMATISCH GEREGELD BIJ GEZINSUITBREIDING

KINDERBIJSLAG

Kinderbijslag krijg je automatisch nadat je je kindje hebt aangegeven bij de Gemeente. Er valt dan vanzelf een brief op je deurmat van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) waarmee je kinderbijslag aanvraagt.

KINDGEBONDEN BUDGET

Stel je hebt een lager inkomen waardoor je niet rond kunt komen. In dat geval kun je in aanmerking komen voor het kindgebonden budget (KB). De Belastingdienst geeft vanzelf bericht hierover, maar je kunt het bijvoorbeeld ook aanvragen via de website: toeslagen.nl. Mijn tip: schat je inkomen iets hoger in, dan sta je in elk geval niet voor de verrassing dat je een jaar later alles moet terug betalen en krijg je wellicht nog wat extra’s.

EXTRA HULP VOOR LAGE INKOMENS

Gezinnen met lage inkomens kunnen via hun gemeente hulp krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kleine bijdrage voor de kinderopvang. Of extra geld vanuit het kindgebonden budget voor zorg wanneer je weinig geld hebt.

Welke hulp je kunt krijgen is per gemeente verschillend. Het is daarom belangrijk om altijd even contact op te nemen met jouw gemeente om te kijken waar je voor in aanmerking komt.

Wellicht heb jij ook nog wat aanvullende tips voor nieuwbakken ouders. Hoe hebben jullie bijvoorbeeld jullie financiële zaken geregeld voor jullie kindje kwam? Vertel je het me in de reacties?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.